Πως διαμορφώνονται οι τιμές στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο μετά την αφαίρεση της επιδότησης

Χαμηλότερα από το επίπεδο του Ιουλίου διαμορφώνονται από αρκετούς παρόχους τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου μετά την αφαίρεση της επιδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής, 7 από τα 16 τιμολόγια που ισχύουν αυτόν το μήνα είναι μειωμένα έως και 14 % σε σχέση με τον Ιούλιο, ένα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο ενώ τα υπόλοιπα 8 είναι αυξημένα έως 28 %.

Οι κύριες αιτίες για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος για τον Αύγουστο, παρά την άνοδο της τιμής χονδρικής, είναι ο ανταγωνισμός και οι εκπτώσεις των προμηθευτών, η κρατική επιδότηση και η σχετική ομαλοποίηση των τιμών χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

-Η μέση τιμή χονδρικής τον Ιούλιο ήταν 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 98,89 ευρώ τον Ιούνιο. Όμως την τελευταία εβδομάδα του μήνα κυμάνθηκε μεταξύ 80 και 147 ευρώ ενώ το προηγούμενο διάστημα πλησίασε και τα 220 ευρώ και ενδοσυνεδριακά έκανε νέο ρεκόρ στα 850 ευρώ. Ωστόσο, παράγοντας αβεβαιότητας για την εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, που επηρεάζει άμεσα την ηλεκτροπαραγωγή είναι οι εξελίξεις στη Μ.Ανατολή.

-Πολλοί πάροχοι, όπως η ΔΕΗ που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εφαρμόζουν μεγάλες εκπτώσεις στα “ πράσινα” τιμολόγια απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξήσεις. Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ επί της βασικής τιμής προμήθειας τον Αύγουστο είναι 53 %, τον Ιούλιο ήταν 31 % και τον Ιούνιο 38 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης από την αρχή του έτους, η αξία των εκπτώσεων υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση, προμηθευτές όπως η Protergia και η Ήρων κράτησαν “ παγωμένα” τα τιμολόγια του Αυγούστου στο επίπεδο του Ιουλίου (έτσι με την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης προκύπτουν μειώσεις) ενώ η Ελίν ανακοίνωσε μείωση της τιμής.

-Η κρατική επιδότηση που χρηματοδοτείται από την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου προσδιορίστηκε σε 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα με σκοπό όπως ανακοινώθηκε να αποτραπεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εξαιτίας της πρόσφατης δυσλειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που παρατηρήθηκε εντός του Ιουλίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα