Τρόμος στην Ελλάδα για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Kαμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Η ανησυχία είναι διάχυτη στην επιστημονική κοινότητα, καθώς εν μέσω της τουριστικής σεζόν οι επιπλοκές και οι θάνατοι από τη νόσο αυξάνονται δραματικά. Οπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη, ενώ τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, ως την τελευταία ημέρα του Ιουλίου νόσησαν 33 άτομα, εκ των οποίων μόνο ένα δεν χρειάστηκε νοσηλεία. Ο πρώτος ασθενής δηλώθηκε στις 10 Ιουλίου, αλλά τα συμπτώματά του είχαν αρχίσει στις 21 Ιουνίου. Παράλληλα, οι έξι από τους ασθενείς, ηλικίας 74-92 ετών, δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από τα 33 εγχώρια κρούσματα που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου, τα 29 ήταν βαριά, καθώς οι ασθενείς είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, με το νεότερο ασθενή που εμφάνισε συμπτώματα να είναι 36 ετών και τον γηραιότερο 92 ετών.

Διαβάστε τα πάντα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου ΕΔΩ

Μέχρι στιγμής, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει τα περισσότερα κρούσματα στη Θεσσαλία, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία, καταγράφηκαν πέντε κρούσματα στον Δήμο Λαρισαίων, εκ των οποίων τα τέσσερα με συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως επίσης ακόμα δύο από τον Δήμο Κιλελέρ. Στον Δήμο Αγιάς εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, το ένα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ ακόμα μία περίπτωση καταγράφηκε στο Δήμο Ελασσόνας, χωρίς παρενέργειες.

Nευρικό σύστημα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ακόμα τρία κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν στον Δήμο Καρδίτσας, όλα με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως επίσης και ακόμα ένα από τον Δήμο Παλαμά και ένα από τον Δήμο Σοφάδων. Παρόμοια εικόνα επικρατεί και στην Κεντρική Μακεδονία, με ένα κρούσμα να καταγράφεται στον Δήμο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κι ακόμα ένα με παρεμφερή συμπτώματα στον Δήμο Βόλβης Θεσσαλονίκης.

Στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής εντοπίστηκαν τρία κρούσματα, εκ των οποίων τα δύο με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ στον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής υπήρξε ένα κρούσμα, που επίσης εμφάνισε συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Την ίδια ώρα, ένας άνθρωπος προσβλήθηκε από τον ιό του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Σερρών, εμφανίζοντας συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως επίσης και δύο άτομα από τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά Σερρών κι ένα από το Δήμο Σκύδρας Πέλλας.

Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφηκαν και στην υπόλοιπη χώρα, με δύο άτομα να προσβάλλονται από τον ιό στον Δήμο Λευκάδας, με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως κι ένα άτομο από τον Δήμο Αιγιαλείας Αχαΐας. Αντίστοιχα, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα κι ακόμα ένα με παρόμοια συμπτώματα στον Δήμο Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας. Τα εναπομείναντα δύο κρούσματα που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ