BBC: Τεράστια νίκη για τον Πούτιν η ανταλλαγή κρατουμένων (vid)

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δριμύτατα σήμερα την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και Δυτικών χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για τον Πούτιν», σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα το πρωί, ενώ το BBC σε ανάλυσή του υπογράμμισε πόσο σπάνιο θέαμα είναι ο Ρώσος πρόεδρος να πηγαίνει αυτοπροσώπως στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί κάποιον.

«Οι Ρώσοι πέτυχαν μια καλή δοσοληψία και αυτό δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο. Είναι μια νίκη για τον Πούτιν», είπε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, αναφερόμενος στη συμφωνία για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Μεταξύ των 26 ανθρώπων που ανταλλάγησαν ήταν και ο Αμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς.

«Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο που γύρισε ο Έβαν. Αλλά αυτές οι συμφωνίες είναι φρικτές, θα οδηγήσουν σε σημαντικό αριθμό απαγωγών», είπε ο Τραμπ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox Business. «Δεν θα κριτικάρω» τη συμφωνία, διαβεβαίωσε ο Τραμπ τονίζοντας ότι «είναι καλό που γύρισαν». Αλλά οι Ρώσοι «έκαναν μια καταπληκτική δοσοληψία και αυτό δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο. Είναι μια νίκη για τον Πούτιν», συνέχισε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Σύμφωνα με το BBC, η περίσταση για τον Πούτιν ήταν ξεχωριστή και με τον τρόπο αυτό, πηγαίνοντας ο ίδιος στο αεροδρόμιο, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα: Ότι είναι ο νικητής αυτής της διαπραγμάτευσης που κράτησε πάνω από δύο χρόνια.

Ήταν εκεί, για να συναντήσει και να χαιρετήσει τους Ρώσους των οποίων είχε εξασφαλίσει την απελευθέρωση από ξένες φυλακές, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο. Κατέβηκαν τα σκαλιά 10 άτομα, μεταξύ των οποίων κατάσκοποι, πράκτορες και ένας καταδικασμένος δολοφόνος.

Η Άννα Ντούλτσεβα, μία εκ των 26 κρατουμένων στο πλαίσιο της ιστορικής ανταλλαγής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της όταν είδε τον Ρώσο ηγέτη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν την αγκάλιασε και της προσέφερε λουλούδια, λέγοντάς της ότι τα βάσανα της οικογένειάς της έχουν επιτέλους τελειώσει.

Ο Αρτιόμ και η Άννα Ντούλτσεβα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση στη Σλοβενία ​​αφού κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία. Πλέον, επανενώθηκαν με τα παιδιά τους και βρίσκονται πίσω στην πατρίδα τους. Μάλιστα ήταν τόσο κρυφοί πράκτορες ώστε τα παιδιά τους ανακάλυψαν ότι ήταν Ρώσοι μόνο μετά την απογείωση του αεροπλάνου, όπως δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

“Πριν από αυτό, δεν ήξεραν ότι ήταν Ρώσοι και ότι είχαν κάποια σχέση με τη χώρα μας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. “Και πιθανότατα είδατε όταν τα παιδιά κατέβηκαν από τις σκάλες του αεροπλάνου πως δεν μιλάνε ρωσικά και πως ο Πούτιν τα υποδέχθηκε μιλώντας στα ισπανικά. Είπε ‘buenas noches’”.

“Συγχαρητήρια για την επιστροφή σας στη μητέρα πατρίδα” είπε ο Πούτιν στους Ρώσους που επέστρεψαν.

Στο μήνυμά του, ο Πούτιν είπε επίσης: “Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους από εσάς έχουν άμεση σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις. Σας ευχαριστώ για την πίστη σας στον όρκο που έχετε δώσει και για το καθήκον σας στην Πατρίδα σας, που δεν σας ξέχασε ούτε στιγμή”.

Άλλοι Ρώσοι που ανταλλάχθηκαν είναι ο Ρομάν Σελέζνεφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για “απάτη στον κυβερνοχώρο” από τις ΗΠΑ και ο Βλαντισλάβ Κλιούσιν, τον οποίο η Ουάσιγκτον περιέγραψε ως “σοφιστικέ χάκερ” όταν τον καταδίκασε σε 9 χρόνια φυλάκιση.

Στην μίνι δεξίωση που είχε οργανωθεί για την υποδοχή τους στρώθηκε κόκκινο χαλί ενώ ήταν εκεί τιμητική φρουρά. Για όλους υπήρχε από μια ανθοδέσμη ενώ ο Πούτιν μοίρασε πολλές χειραψίες και κάποιες αγκαλιές.

Όμως ο Πούτιν αγκάλιασε και τον Βαντίμ Κρασίκοφ, τον πράκτορα της FSB, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός Τσετσένου αντιφρονούντος που γεννήθηκε στη Γεωργία.

Ο πρόεδρος Πούτιν τους υποσχέθηκε όλα τα κρατικά βραβεία. «Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους από εσάς έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική θητεία», συνέχισε. «Σας ευχαριστώ για την πίστη σας στον όρκο σας και για το καθήκον σας στην Πατρίδα σας, που δεν σας ξέχασε ούτε στιγμή».

Συνολικά, “οκτώ Ρώσοι που είχαν φυλακιστεί σε χώρες του ΝΑΤΟ επέστρεψαν στην πατρίδα με αντάλλαγμα άτομα που είχαν ενεργήσει εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας”, αναφέρει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Komsomolskaya Pravda.

Σε ό,τι αφορά τους αντιφρονούντες που απελευθερώθηκαν, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «έχουν εγκαταλείψει την πρώην πατρίδα τους και πήγαν σε αυτούς που τους προσέλαβαν».

Το BBC κάνει λόγο για προσπάθειες δυσφήμισης επικριτών και αντιπάλων από τη μία, έπαινοι για τους πιστούς υποστηρικτές που παρουσιάζονται ως αληθινοί πατριώτες από την άλλη. Όλα αυτά, όπως εκτιμά, βοηθούν τις αρχές να πείσουν τον ρωσικό λαό ότι η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν μια επιτυχία για το Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την ανταλλαγή κρατουμένων ως νίκη για τη Μόσχα. Πήρε αυτό που ήθελε… πήρε πίσω τους πράκτορές της, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν Νο.1 στη λίστα επιθυμιών του, του Krasikov.

«Επιστρέφουμε τα παιδιά μας» είναι ο τίτλος στην Rossiyskaya Gazeta.

«Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας!» αναφέρεται στην Komsomolskaya Pravda.

Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που στέλνει το Κρεμλίνο στους πράκτορες και τους κατασκόπους του: Εάν σας στείλουμε σε αποστολές στο εξωτερικό και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας επιστρέψουμε στην πατρίδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ