Έτσι έγινε η δολοφονία του Χανίγια στις 2:00 τα ξημερώματα – Έρχονται εξελίξεις στο Μεσανατολικό

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως σχετικά με τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια. Όπως αναφέρουν πηγές από το σαουδαραβικό πρακτορείο Al Hadath, η δολοφονία πραγματοποιήθηκε με κατευθυνόμενο πύραυλο που στόχευε την ιδιωτική κατοικία στην οποία διέμενε στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πύραυλος έπληξε το κτήριο γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 31 Ιουλίου, τοπική ώρα.

Το Fars News, το οποίο συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αναφέρει επίσης ότι βρισκόταν σε μια κατοικία βετεράνων στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης και ότι σκοτώθηκε από «βλήμα αέρος».

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό site al Mayadeen από τον Λίβανο, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, επικαλέστηκε με τη σειρά του ιρανική πηγή, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χαμάς, στην κατοικία που διέμενε στην Τεχεράνη, εκτοξεύτηκε από άλλη χώρα, δηλαδή δεν εκτοξεύτηκε από το εσωτερικό του Ιράν.

Πώς επηρεάζει η δολοφονία το Μεσανατολικό

Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς είναι αποτέλεσμα της «πιο σημαντικής ισραηλινής επιχείρησης από τις 7 Οκτωβρίου» αναφέρει ο αναλυτής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής του CNN, Barak Ravid.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο CNN ότι «δεν απαντά σε δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης», αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν τον θάνατο του Χανίγια.

Αν και ο Χανίγια δεν είναι σημαντικός για το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της και είναι ο βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε ο Ravid. «Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ravid και οι ισραηλινές Αρχές είχαν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση πριν από 10 μήνες, απόφαση που οδήγησε σε μια νέα σφοδρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση»

Η δολοφονία του Χανίγια έχει φέρει την περιοχή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο από κάθε άλλη φορά, δηλώνει στο BBC ο Ναντέρ Χασεμί, καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη», αναφέρει σχετικά και συνεχίζει: «Νομίζω ότι επηρεάζει επίσης τα γεγονότα στον Λίβανο, επειδή μόλις λίγες ώρες νωρίτερα το Ισραήλ προσπάθησε να δολοφονήσει έναν ανώτερο ηγέτη της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό και η υπόθεση ήταν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν ενδιαφέρονταν για κλιμάκωση».

Αλλά η δολοφονία του Χανίγια ανέτρεψε αυτούς τους υπολογισμούς, προσθέτει. «Τώρα το Ιράν έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση».

Σημαία του Ιράν
Σημαία του Ιράν

Τεχεράνη: «Ο θάνατός του ενισχύει τον δεσμό Ιράν – Παλαιστίνης»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νασέρ Κανάνι, δήλωσε ότι το αίμα του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χαμάς «δεν θα χαθεί ποτέ».

«Ο μαρτυρικός θάνατος του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό μεταξύ της Τεχεράνης, της Παλαιστίνης και της αντίστασης», αναφέρει ο Κανάνι σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρει χαρακτηριστικά πως θρηνεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε στην Τεχεράνη».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ