Λειψυδρία: Οι 14 δήμοι Που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Τον κώδωνα του κινδύνου για την λειψυδρία που πλήττει όλο και περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, κρούουν οι επιστήμονες.

Η μία περιοχή μετά την άλλη κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο παρατεταμένος καύσωνας και η μείωση βροχοπτώσεων δημιουργούν ένα εφιαλτικό κοκτέιλ.

Συγκεκριμένα, 14 δήμοι της χώρας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας.

Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται: Πέντε δήμοι της Κρήτης, η Σέριφος, η Σίφνος, η Λέρος, ο Πόρος, οι Σπέτσες, ο δήμος Σάμης στην Κεφαλονιά καθώς και περιοχές στην Κόρινθο, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη.

Ελλάδα λειψυδρία
Ελλάδα λειψυδρία

Λειψυδρία: «Τα περισσότερα φράγματα έχουν σχεδόν στερέψει»

Μιλώντας στο OPEN, o υδρογεωλόγος Παντελής Σαμπατάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταίαχρόνια έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό οι χιονοπτώσεις και συμπλήρωσε ότι «Τα υδροσυστήματα και τα υπόγεια νερά βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης».

Από την πλευρά του ο δημάρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, σημείωσε ότι «Ζητάμε από τους πολίτες να μην γίνεται σπατάλη νερού. Να μην γίνεται αλόγιστη χρήση με το λάστιχο που πλένουν οι πολίτες τις αυλές. Να μην γίνεται πλήρωση πισινών και ποτίσματα σε περιβόλια», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη η οποία τόνισε ότι «Στο νησί της Σίφνου υπάρχει αγωνία και ανησυχία. Διαπιστώσαμε αυξημένη κατανάλωση στις αρχές Ιουνίου κι αυτό μας οδήγησε στο να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αμέσως κινηθήκαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους καταναλωτές».

Ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασούλας τόνισε ότι «τα περισσότερα φράγματα που υπάρχουν έχουν σχεδόν στερέψει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ