Το άρθρο του Αντώνη Καρακούση στο «Βήμα της Κυριακής» φέρνει στο φως τις έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας τις πολιτικές στρατηγικές και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Αλέξη Τσίπρα.
Οι επιθέσεις κατά Παππά και Δούρου
Ο κ. Τσίπρας φέρεται μέσω του περιβάλλοντος του να εξαπολύει σφοδρές κατηγορίες προς τους Νίκο Παππά και Ρένα Δούρου, καταγγέλλοντας τη μη αντίδρασή τους στις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη περί «μαύρων ταμείων» επί των ημερών του. Αυτές οι κατηγορίες, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αναξιοπρεπείς και υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος. Αυτή η εσωτερική σύγκρουση καταδεικνύει τη ρήξη που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη απογοήτευση του πρώην Πρωθυπουργού από τους πρώην συνεργάτες του.
Η επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη
Η κριτική του κ. Τσίπρα δεν σταματάει μόνο στους Παππά και Δούρου, αλλά επεκτείνεται και στον Στέφανο Κασσελάκη. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποστασιοποιημένος από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κασσελάκη και εκφράζει την πεποίθηση ότι το κόμμα θα εξελιχθεί σε μια «πολιτική bad bank της Κεντροαριστεράς». Δεν διστάζει να δηλώσει ότι αν ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί τη διαγραφή του, ας το κάνει, αποκαλύπτοντας έτσι τη ρήξη και την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η σκληρή απάντηση του Νίκου Παππά στον Αλέξη Τσίπρα
Απορία, αν όχι αποστροφή, προκαλούν στην πλευρά Παππά,σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο newpost.gr, οι διαρροές του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα, στον κυριακάτικο Τύπο, περί «μη τοποθέτησης» του πρώην υπουργού στη συζήτηση που άνοιξε πρόσφατα περί μαύρων ταμείων στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας, μάλιστα, και περί «αναξιοπρεπούς στάσης».
Ο Νίκος Παππάς σε συνομιλητές του τονίζει, «Πόθεν προκύπτει η αποστροφή; Από το γεγονός, όπως λένε, ότι ο Νίκος Παππάς, όχι μόνο έχει διαψεύσει απόλυτα -σε σειρά συνεντεύξεών του (Mega, Open, Action24, Parapolitika FM, κ.ά.)- κάθε σχετική αναφορά που αφορά στην περίοδο Τσίπρα στο κόμμα, αλλά και ότι έχει λάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες που συνέβαλαν στην επίσημη καταγραφή αυτής της θέσης στην απόφαση της πρόσφατης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας. Δημόσια, μάλιστα, προ της Πολιτικής Γραμματείας, ο ίδιος έχει μιλήσει για την ανάγκη «ηγετικής πρωτοβουλίας ώστε να κλείσει το θέμα που κακώς άνοιξε».
Το σημαντικό -και μάλλον νέο στον δημόσιο διάλογο- είναι ότι η πλευρά Παππά επικαλείται και στοιχεία τόσο της εξελεγκτικής επιτροπής του κόμματος όσο και της νεοσυσταθείσας οικονομικής επιτροπής, που «δεν έχουν βρει οτιδήποτε μεμπτό».
«Να προσέχει τις διαρροές και τις… αναξιοπρεπείς στοχεύσεις του περιβάλλοντός του», λένε τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα.»
Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα και η στρατηγική του
Ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον κ. Καρακούση, καραδοκεί προκειμένου να εκμεταλλευτεί το κενό ενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου. Αμφισβητεί τη διακηρυγμένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας και εκτιμά ότι, καθώς ο χρόνος περνά, ο Πρωθυπουργός θα μπει στον πειρασμό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω της πολυδιάσπασης της άλλης πλευράς. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι ο «ανοδικός κύκλος» του κ. Μητσοτάκη έχει τελειώσει και ότι από εδώ και πέρα θα έχει μόνο φθορές, θεωρώντας την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ως πιθανό ορόσημο εξελίξεων.
Ο κ. Τσίπρας δεν κρύβει ότι το κενό της Κεντροαριστεράς θα συνεχίσει να διευρύνεται, όπως δείχνουν και οι κινήσεις προσέγγισης των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ, των κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη. Πιστεύει ότι τα παλαιά σχήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠαΣοΚ είναι ξεπερασμένα και ότι οι συνθήκες θα επιβάλουν τη δημιουργία ενός νέου, αναγεννητικού κεντροαριστερού σχήματος, ικανού να αγκαλιάσει τους προοδευτικούς πολίτες και να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στη Νέα Δημοκρατία.
Η ανάλυση του Αντώνη Καρακούση αποκαλύπτει τα σχέδια του πρώην Πρωθυπουργού που ποντάρει σε μια βαθιά κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις πολιτικές στρατηγικές να διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να προετοιμάζεται πάνω σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές το υποδαυλίζει, για μια επανάκαμψη, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού σχήματος που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και να αναμετρηθεί με την κυρίαρχη, αλλά φθίνουσα Νέα Δημοκρατία.