Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: «Καίει» τον αποτυχημένο Χρυσοχοΐδη ανάρτηση του ΜΕΤΕΟ

Η κυβέρνηση δεν ζήτησε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών την ενεργοποίηση του IRIS 2.0 για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Με άλλα λόγια, το σημαντικότερο επιχειρησιακό εργαλείο, IRIS 2.0, που προβλέπει σε πραγματικό χρόνο την εξάπλωση μιας φωτιάς δεν ενεργοποιήθηκε στην περίπτωση της Βαρυμπόμπης. Ήμασταν «κατάλληλα προετοιμασμένοι», δήλωνε προ ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«H επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) πραγματοποίησε εκ των υστέρων πρόγνωση (χρησιμοποιώντας αρχικές και οριακές συνθήκες που θα χρησιμοποιούνταν εάν γινόταν εφαρμογή εκείνη την ημέρα και ώρα) της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021 στη Βαρυμπόμπη, χρησιμοποιώντας το επιχειρησιακό προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0.

Τα αποτελέσματα της πρόγνωσης παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο, ενώ στις εικόνες που ακολουθούν γίνεται μια ποιοτική αποτίμηση της αξιοπιστίας της πρόγνωσης. Όπως προκύπτει από αυτή, η πρόγνωση που θα μπορούσε να είχε παράσχει επιχειρησιακά το IRIS 2.0 εάν είχε ζητηθεί βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματική εξάπλωση της φωτιάς», μετέδωσε πριν από λίγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

(Με πληροφορίες από ieidiseis.gr)

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων