Δεν τελειώνει η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, με τα νοικοκυριά να συνεχίζουν να βιώνουν απίστευτη ακρίβεια, ενώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να παρέμβει με… ανύπαρκτα μέτρα.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και μεταφέρει η εφημερίδα «δημοκρατία», αποκαλύπτουν την κατάσταση στο μέτωπο των ανατιμήσεων.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο 1% στην Ελλάδα, με μικρότερη ένταση από τους προηγούμενους μήνες, όταν τον Μάιο η αύξηση άγγιζε το 2,5% και τον Απρίλιο το 5,3%.
Διευκρινίζεται πως πρόκειται για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και όχι μείωση των τιμών, δηλαδή τα τρόφιμα συνεχίζουν να γίνονται όλο και πιο ακριβά, αλλά με μικρότερο ποσοστό αύξησης.
Υπενθυμίζεται πως τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έδειξαν πως οι πιέσεις επιμένουν στις τιμές του ελαιόλαδου, που ήταν αυξημένες κατά 54,8%, στα νωπά ψάρια κατά 7,2% και στην κατηγορία μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων κατά 8,1%.
Ωστόσο, έντονη ήταν η αύξηση στο πακέτο διακοπών κατά 12,7% ετησίως, με τις τιμές στις μεταφορές με αεροπλάνο να πραγματοποιούν άλμα 19,7% και της κατηγορίας ξενοδοχεία – μοτέλ – πανδοχεία κατά 12%. Κατακόρυφη αύξηση 14% πραγματοποίησαν και τα ασφάλιστρα υγείας.
Αντίθετα, οι τιμές των νωπών φρούτων παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά 7,4%, των πατατών κατά 5,7%, του ψωμιού και των δημητριακών κατά 0,6% και άλλων βρώσιμων ελαίων κατά 11%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούνιο του 2024 η υψηλότερη συμβολή στον ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 ποσοστιαίες μονάδες), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 ποσοστιαίες μονάδες) και την ενέργεια (+0,02 ποσοστιαίες μονάδες), σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν πως ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 2,5%. Σημειώνεται πως τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας έκαναν λόγο για άνοδο 2,4%, κάτι που συνεπάγεται μια μικρή επί τα χείρω αλλαγή.
Η ΤτΕ «καρφώνει» τον Μητσοτάκη
Όσο στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν να πλασάρουν το παραμύθι της «εισαγόμενης» ακρίβειας για να καλύψουν τις ευθύνες τους για την εκτός ελέγχου κατάσταση, τόσο περισσότερο εκτίθενται, όταν τα στοιχεία που βγαίνουν είναι αμείλικτα.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή», θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις τιμές σε 41 κατηγορίες επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων.
Από τη σύγκριση τιμών που έγινε, προκύπτει ότι η Ελλάδα κάνει… πρωταθλητισμό στην ακρίβεια, καθώς είναι ακριβότερη κατά 10% σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και η δεύτερη ακριβότερη αγορά, μετά το Βέλγιο!
«Η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, δεν είναι εισαγόμενη, αλλά ενδημική και επίμονη, οφείλεται δε σε δομικά προβλήματα λειτουργίας της αγοράς, καθώς και στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων», αναφέρει ως συμπέρασμα της έκθεσης της ΤτΕ το σχετικό δημοσίευμα, καθιστώντας άχρηστο το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «εισαγωγής» των ανατιμήσεων.
Όσον αφορά στα προϊόντα με τα υψηλότερα μερίδια πωλήσεων στην Ελλάδα, που είναι, όπως αναφέρεται τα «πιο αντιπροσωπευτικά» για τον Έλληνα καταναλωτή, η διαφορά μειώνεται από το 10% στο 3%, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον μέσο όρο και από χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που έχουν υψηλότερη αγοραστική δύναμη.
- Ο αλεσμένος καφές είναι 50% ακριβότερος συγκριτικά με τον μ.ο. της Ευρωζώνης,
- το βούτυρο 54%,
- η μαργαρίνη 60%,
- οι χαρτοπετσέτες 100%,
- τα ανθρακούχα αναψυκτικά και τα δημητριακά 15%
Οι διαφορές είναι τεράστιες, ενώ φτάνουν από το 56% στο γάλα μακράς διαρκείας, έως το 129% στο ανθρακούχο νερό!
Ενόσω η καταστροφική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζεται η Ελλάδα οδηγείται σε νέα χρεοκοπία.