Σε διπλωματικό «οργασμό» βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να υπάρξει έστω και σύντομη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον.
Η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε αν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να δηλώνει ότι «δεν αποκλείεται στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να κάνει και κάποιες διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο της παρουσίας του εκεί ο πρωθυπουργός, αλλά κάτι προγραμματισμένο δεν υπάρχει».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές επιδιώκουν να υπάρξει μια σύντομη συνάντηση των δύο ηγετών, με ατζέντα κυρίως την επισκόπηση της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ενώ πιθανότερη ημέρα της συνάντησης είναι Τετάρτη.
Όσον αφορά στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, από την Αθήνα δεν υπάρχει καμία πληροφορία περί διμερούς συνάντησης.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά στις 12:15 (τοπική ώρα) με τον πρωθυπουργό να έχει προσκληθεί από το think tank «Council on Foreign Relations» για μια συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ. Στις 17:00 (τοπική ώρα) ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας.
To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.
Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.