Σε καλοκαιρινή έξαρση ο κορωνοϊός

Προβληματισμό και συνάμα ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊου, εν μέσω της τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, κάθε καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Η φετινή έξαρση, όμως, ήρθε περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτό δεν σημαίνει, ότι πως θα διαρκέσει περισσότερο από τους περίπου δύο μήνες που αναμένεται, ούτε πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα το επόμενο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, η μάσκα προστασίας μπορεί να συμβάλει στο να μην κολλήσει κάποιος και ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να τη φορούν σε κλειστούς χώρους όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ή ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε και συνέχισε:

«Επιπλέον, κάποιος που ταξιδεύει με πλοίο και πηγαίνει διακοπές και δεν θέλει να διακινδυνεύσει να αρρωστήσει στις διακοπές του, καλό είναι να φοράει μάσκα, ειδικά στο ταξίδι».

Σε έξαρση ο κορωνοϊός εν μέσω τουριστικής σεζόν

Αναφορά στον κορωνοϊό έκανε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εστιάζοντας στην αύξηση και των θανάτων σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2023. Η ίδια έκανε σαφές πως αυτό που έχει σημασία είναι να το καταλάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει αυτή την εποχή πάλι να προσέξουν πάρα πολύ, λόγω των περισσότερων συναναστροφών, καθώς ο κόσμος βρίσκεται με τις οικογένειές του, με τους φίλους του κλπ., κι έτσι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο και για τα νέα στελέχη, τονίζοντας πως είναι αρκετά μεταδοτικά, χωρίς όμως να έχουν δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς.

«Ευτυχώς η κλινική εικόνα των ασθενών δεν αλλάζει. Δεν είναι περισσότερο βαριά συγκριτικά με άλλα στελέχη του κορονοϊού και αυτό το στέλεχος έχει την ίδια κλινική εικόνα. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή. Και να πω και κάτι άλλο. Θα πρέπει κοντά μας να έχουμε τα αντισηπτικά να συνεχίσουμε να τα έχουμε. Και βέβαια οι ομάδες υψηλού κινδύνου όταν πάνε σε ένα χώρο που υπάρχει πολύ συνωστισμός εκεί, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα τους. Τη χρησιμοποιούμε, τη χρησιμοποιούν και το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες μέρες ότι αυτή η ομάδα έχει καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και προφυλάσσει περισσότερο τον εαυτό της», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ