Της Γεωργίας Μοσχονά
Πολλές γυναίκες σίγουρα ένιωσαν δικαιωμένες. Ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στην ανακρίτρια που ερευνά τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος τριών γυναικών.
Η απολογία του δόθηκε υπό άκρα μυστικότητα στη 15η τακτική ανακρίτρια, η οποία διενεργεί την έρευνα. Ο ηθοποιός απολογήθηκε για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, που με την απόφασή τους τον οδήγησαν στη φυλακή.
Ο ίδιος αρνήθηκε το σύνολο των κατηγοριών, αλλά οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί του δεν έπεισαν ανακρίτρια και εισαγγελέα, που με την απόφασή τους τον οδηγούν στη φυλακή. Η απολογία του δόθηκε υπό άκρα μυστικότητα στη 15η τακτική ανακρίτρια.
Ο πασίγνωστος ηθοποιός βαρύνεται με τις κακουργηματικές κατηγορίες του βιασμού σε βάρος μίας γυναίκας το 2008 και της απόπειρας βιασμού σε βάρος άλλων δύο, το 2010 και το 2014. Η εισαγγελική έρευνα εναντίον του ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες που συνέλεξε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, στο πλαίσιο του ελληνικού #me_too.
Το φυλακιστήριο δεν έχει βγει ακόμη, αλλά ίσως αυτό συμβεί αύριο (28/7). Πιθανότατα θα γίνει μεταγωγή του στην Τρίπολη, καθώς εκεί οδηγούνται οι κατηγορούμενοι για σεξουαλικά εγκλήματα.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Αρχικά, ο Πέτρος Φιλιππίδης ζήτησε να μην εμπλακεί το όνομά του σε περιστατικά που αγνοεί, εν μέσω του ορυμαγδού καταγγελιών για λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική παρενόχληση που συγκλονίζουν το ελληνικό θέατρο. Μάλιστα, χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχει υπάρξει κάποια καταγγελία σε βάρος του, ο ηθοποιός ζήτησε διά του δικηγόρου του «να μην τηλεδικαστεί».
Ακολούθησε η νοσηλεία του για λιποθυμικά επεισόδια, καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι του, στο Ψυχικό, με αποτέλεσμα η σύζυγός του να τον μεταφέρει εσπευσμένα στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, είχε συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου.
Εν συνεχεία, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη κατήγγειλαν επωνύμως στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών τον πασίγνωστο ηθοποιό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, οι τρεις γυναίκες ηθοποιοί κατηγόρησαν συγκεκριμένα τον Πέτρο Φιλιππίδη για φερόμενη προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό και ζήτησαν τη διαγραφή του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.
Ο ηθοποιός πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, αλλά τα προβλήματα για εκείνον μόλις είχαν αρχίσει. Και αυτό γιατί ακολούθησε το πρόωρο τέλος της συνεργασίας του με την ΕΡΤ και το σίριαλ «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο». Για την ιστορία, στη θέση του μπήκε ο Τάσος Χαλκιάς.
Ο Πέτρος Φιλιππίδης απάντησε με εξώδικο κατά του δικηγόρου Γιώργου Γεράρη, ο οποίος είχε καταγγείλει ότι χτυπούσε ηθοποιό σε θεατρική παράσταση (δεν ανέφερε το όνομά του) επί δύο συνεχή χρόνια. Σε αυτό χαρακτήριζε ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς και ανέφερε ότι δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ θεατρική σκηνή ή έργο για να ασκήσει οποιαδήποτε μορφή βίας (λεκτική, σωματική ή σεξουαλική).
Από την απολογία στην προφυλάκιση
Στις 12 το μεσημέρι της 9ης Απριλίου ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε ραντεβού με τον εισαγγελικό λειτουργό Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος του είχε αποστείλει κλήση για παροχή εξηγήσεων σχετικά με τις καταγγελίες των τριών γυναικών, που αφορούν μία περίπτωση βιασμού και δύο απόπειρες βιασμού. Ενώπιον του εισαγγελέα προσήλθε συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί τον ηθοποιό, καθώς ο ίδιος επέλεξε να μην εμφανιστεί, όπως είχε το δικαίωμα σε εκείνο το στάδιο της έρευνας. Ο πελάτης του πήρε προθεσμία 15 ημερών για να απολογηθεί.
Με πολυσέλιδο υπόμνημα έδωσε τις εξηγήσεις του στην Εισαγγελία, καθώς ο ίδιος δεν μετέβη στον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο, αλλά κατέθεσε τις εξηγήσεις του γραπτώς μέσω του δικηγόρου του. Παράλληλα, ζήτησε να εξεταστούν μάρτυρες υπέρ του.
«Θύμα μιας αδυσώπητης και λυσσώδους συκοφαντίας, από πρόσωπα που δυστυχώς έχουν ευτελή κίνητρα να ακουστούν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα ή το θεατρικό γίγνεσθαι», υποστήριξε ότι έπεσε ο Πέτρος Φιλιππίδης στην απολογία που κατέθεσε.
Μέχρι και την προφυλάκισή του, όλα έγιναν όπως τα ήθελε: το όνομά του δεν γραφόταν για μήνες εξαιτίας του εξωδίκου, η ανακρίτρια δέχθηκε να μεταφερθεί με μυστικότητα στην Ευελπίδων, να μη μάθει ο Τύπος την ημερομηνία για να αποφύγει εικόνες σαν και αυτές του Λιγνάδη με τις χειροπέδες. Ετσι ακόμη και τώρα κάθε κείμενο για τον Φιλιππίδη συνοδεύεται από τις «ένδοξες» στιγμές στη σκηνή ή στην οθόνη.
Το σκεπτικό της απόφασης για προφυλάκιση
ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων έκριναν ανακρίτρια και εισαγγελέας τον Πέτρο Φιλιππίδη που χθες κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού κατά τριών γυναικών συναδέλφων του.
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αξιολογήθηκε από τις δικαστικές αρχές ως άνθρωπος που επί σειρά ετών επέδειξε δράση από τη θέση του ισχυρού, σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγράφονται στο ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε χθες και εκτελέστηκε σήμερα με την μεταφορά του καλλιτέχνη στις φυλακές της Τρίπολης.
Οι δικαστικοί λειτουργοί φαίνεται μεταξύ άλλων να επικαλούνται για την απόφαση τους την «μακρά περίοδο δράσης» του κατηγορούμενου, η οποία καταγράφεται από το 2008 έως και το 2014, διάστημα που αφορά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του και οδήγησαν στην απαγγελία κατηγορίας από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο που ερεύνησε την υπόθεση.
Ο γνωστός καλλιτέχνης, σύμφωνα με την κρίση της Δικαιοσύνης, κατά το επίμαχο διάστημα φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη-θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, γεγονός που καταγράφηκε ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την κατάληξη της χθεσινής διαδικασίας. Μάλιστα, φαίνεται να κρίθηκε ως επιβαρυντικό στοιχείο η καταγγελλόμενη «ιδιαίτερη σκληρότητα» που επέδειξε στα θύματα κατά την διάρκεια της τέλεσης των πράξεων που τον έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και οι τρεις γυναίκες κατέθεσαν σε βάρος του ότι αν και αντιστάθηκαν, εκείνος δεν κάμφθηκε συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον τους.
Οι δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εφόσον ο καλλιτέχνης επανέλθει στις επαγγελματικές του δραστηριότητες είναι πιθανό να επαναλάβει αντίστοιχα αδικήματα.
Ύβρις, Νέμεσις, Τίσις
Ο Πέτρος Φιλιππίδης, όπως ανοιχτά καταγγέλλουν νέοι συνάδελφοί του, δεν υπήρξε γενναιόδωρος απέναντί τους, μάλλον το αντίθετο υπήρξε σκληρός. Δεν έδειξε δηλαδή την εύνοια που ο ίδιος έμοιαζε να απόλαυσε: μεγαλωμένος σε αστική οικογένεια με πατέρα διευθυντή κλινικής και μητέρα που τον έπαιρνε συνέχεια μαζί της στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Αν και κακός μαθητής και εντελώς άπειρος, κατόρθωσε να μπει στη Σχολή του Θέατρου Τέχνης Κάρολος Κουν διότι το ταλέντο του ήταν πάντα εκεί και πάντα λαμπερό, και γρήγορα ανέβηκε στην κορυφή με πλήθος ρόλων και πλήθος ευκαιριών που του δόθηκαν απλόχερα.
Στα μέσα Ιουνίου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών αποφάσισε τη διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη, ενώ σήμερα, Τρίτη 27 Ιουλίου, κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος.