Γαλλία: Στις κάλπες για τον β’ γύρο των εκλογών – Τι λένε οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής

Περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να προσφύγουν στη κάλπη σήμερα, στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις κι αυτή την εβδομάδα στη Γαλλία, δεν αμφισβητούν τα πρωτεία της ακροδεξιάς και της Μαρίν Λεπέν, ωστόσο το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί για τα καλά.

Με τα υπόλοιπα κόμματα να μη δείχνουν διάθεση συνεργασίας, τα πάντα θα κριθούν στις 218 περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι του Κέντρου ή της Αριστεράς που είχαν έρθει τρίτοι στον πρώτο γύρο αποσύρθηκαν. Ο λόγος που το έκαναν, ήταν να υποστηριχθεί σε κάθε μια από αυτές τις περιφέρειες ο εκάστοτε αντίπαλος της Λεπέν και να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα καταφέρει να εκλέξει η «Εθνική Συσπείρωση».

Αυτό φαίνεται να λειτούργησε, αφού στις τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, η αριστερά έχει μειώσει στις 5 μονάδες τη διαφορά, ενώ οι φιλελεύθεροι του Μακρόν έχουν αποδεχτεί την ήττα τους και ο Γάλλος πρόεδρος στο μόνο που ελπίζει είναι να γίνει η ανατροπή κι να βγει νικήτρια η αριστερά, όπου πιστεύουν πως τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα, σε σχέση με το δίδυμο Λεπέν – Μπαρντελά.

Στον πρώτο γύρο που το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν Εθνική Συσπείρωση, συγκέντρωσε ποσοστό 33,2% σχεδόν διπλασιάζοντας τα ποσοστά του από τις εκλογές του 2022.

Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-Talan η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της θα κερδίσουν 175 έως 205 έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να καταλαμβάνει 145 έως 175 έδρες και το κόμμα του Μακρόν 118 έως 148 έδρες.

Το ίδιο ισχύει προκύπτει και από την έρευνα στο Ινστιτούτο Elabe , που λέει ότι η Εθνική Συσπείρωση θα βγει νικήτρια στις εκλογές με 200 έως 230 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στην Κάτω Βουλή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτό, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα κερδίσει 165 έως 190 έδρες, ενώ το κόμμα του Μακρόν 120 έως 140 έδρες.

Από 190 ως 220 έδρες δίνει στη Λεπέν δημοσκόπηση της Toluna Harris Interactive. Ακολουθεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση θα συγκεντρώσει 159 έως 183 έδρες. Το κόμμα του Μακρόν θα έχει μεταξύ 110-135 έδρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ