Του Μιχάλη Ψύλου
Πριν 13 μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε ταράξει τα νερά καλώντας το πρώην ταξιτζή και μετέπειτα ιδιοκτήτη εταιρείας ταξί , Αλάν Γκριζέ να αναλάβει υπουργός , αρμόδιος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ή είδηση είχε εντυπωσιάσει μάλιστα τότε το πρακτορείο Bloomberg:
«Όταν η κρίση ανάγκασε τον Εμμανουέλ Μακρόν να επανεξετάσει την οικονομική του φιλοσοφία, στρατολόγησε έναν πρώην ταξιτζή», έγραφε το διεθνές πρακτορείο. Σημείωνε μάλιστα με έμφαση ότι ο Γκριζέ, «ένας επιχειρηματίας που δεν είχε καν απολυτήριο Λυκείου, ανέλαβε τον κεντρικό ρόλο της εφαρμογής των πολιτικών του πρώην επενδυτή-τραπεζίτη, Εμμανουέλ Μακρόν με βασικό στόχο να χαλαρώσει τα δεσμά ενός βαρέως κράτους».
Η αποστολή του Γκριζέ ως υπουργού Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων ήταν να διασφαλίσει ότι η «ραχοκοκαλιά» της γαλλικής οικονομίας , κάπου τρία εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα επιβίωναν από την κρίση του Covid. «Διορίστηκα για να μεταφέρω ένα μήνυμα στα τρία εκατομμύρια των επιχειρηματιών της χώρας: Είστε σημαντικοί», είχε πεί ο Γκριζέ σε συνέντευξή του στο Bloomberg News. «Το μήνυμα του Προέδρου είναι: Βρίσκεστε στις περιφέρειες, εκπαιδεύετε ανθρώπους, τους δίνετε δουλειές, είστε σημαντικοί για μένα. Ορίστε λοιπόν, ένας υπουργός για εσάς».
Πολύ νερό κύλησε από τότε κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα και ο Γκριζέ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα : Ο Γάλλος υπουργός κλήθηκε να εμφανιστεί στις 22 Σεπτεμβρίου ενώπιον ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού , με την κατηγορία ότι απέκρυψε περιουσιακά του στοιχεία στο πόθεν έσχες! Όπως γράφει η Le Monde , ο υπουργός « δεν δήλωσε μετοχές και αποταμιεύσεις , συνολικού ποσού 171.000 ευρώ». Ως εκ τούτου, προσθέτει η Γαλλική εφημερίδα, ο Γκριζέ θα δικαστεί για «ατελή ή ψευδή δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης».
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στον Γαλλικό Τύπο. Ολές οι εφημερίδες ,το σύνολο των καναλιών- δημοσίων και ιδιωτικών- μετέδωσαν την είδηση. «Ενα χρόνο μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση, ο Αλάν Γκριζέ παραπέμπεται στο Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού. Καλείται να δώσει εξηγήσεις για ουσιαστική παράλειψη στη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων» , γράφει η Le Figaro. «Το μέλλον του στην κυβέρνηση μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση», προσθέτει η Les Echos. Ανάλογα είναι τα σχόλια στον υπόλοιπο Τύπο.
Κατάθλιψη από τη σύγκριση
Η Ουδεμία προσπάθεια συγκάλυψης ή απόκρυψης για την υπόθεση -του συμπαθούς κατά τα λοιπά-Γάλλου υπουργού . Μια σύγκριση με το πώς τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν ή καλύτερα, αποσιώπησαν το θέμα με το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλεί κατάθλιψη . Καλώς ή κακώς ,ο υπουργός μιας χώρας -της Γαλλίας εν προκειμένω- κατηγορείται για ψευδές πόθεν έσχες και για το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης αποτελεί πρώτη είδηση. Αντίθετα, στη Ελλάδα, η είδηση δεν υπάρχει, με εξαίρεση ένα κανάλι, το OPEN. Καλώς ή κακώς, είτε ευσταθεί είτε όχι ,ο πρωθυπουργός εγκαλείται από την αντιπολίτευση για ψευδές πόθεν έσχες. Και αντί να ζητηθεί διερεύνηση της υπόθεσης ,αρχίζει ένας μαραθώνιος συγκάλυψης. Το όνομα του πρωθυπουργού εμφανίζεται αρχικά σε λίστα βουλευτών που είχαν πλημμέλειες στις δηλώσεις τους, αλλά κρίθηκαν επουσιώδεις και έτσι η υπόθεση θα πήγαινε στο αρχείο με απόφαση που θα λάμβανε η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Η συνεδρίαση αναβλήθηκε γιατί δεν υπήρχε …αίθουσα στη Βουλή και μπροστά στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για κουκούλωμα, κατηγορήθηκε ένας υπάλληλος της Βουλής ότι «εκ παραδρομής» πρόσθεσε το όνομα του πρωθυπουργού στον προς αρχειοθέτηση κατάλογο!» Φανταστείτε να είχε συμβεί κάτι τέτοιο στη Γαλλία. Όχι μόνο τα «κίτρινα γιλέκα» θα είχαν βγει στους δρόμους, αλλά και κόκκινα και πράσινα και πορτοκαλί και κάθε χρώματος γιλέκα ,θα είχαν ξεσηκωθεί. Αφήστε ,που η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να σταθεί. Στην Ελλάδα όμως ,τα πάντα είναι φυσιολογικά…
Η Γαλλική δικαιοσύνη
Στη Γαλλία ,άλλωστε ,τον πρώτο ρόλο στην αποκάλυψη του ψευδούς πόθεν έσχες του υπουργού Γκριζέ είχε η Δικαιοσύνη. Η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής (HATVP) ανακοίνωσε ότι θα φέρει την υπόθεση του Αλάν Γκριζέ ενώπιον της δικαιοσύνης στις 24 Νοεμβρίου. «Τα χρήματα που απέκρυψε να δηλώσει ο υπουργός ,σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, προέρχονται από το γραφείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνιών, Επαγγελμάτων και Υπηρεσιών (CNAMS) του Βορρά, το οποίο είχε διαθέσει το 2019 περίπου 130.000 ευρώ στον Αλάν Γκριζέ ,που ήταν τότε πρόεδρό της» ,γράφει η Les Echos. «Σκοπός αυτής της παράλειψης ήταν να αποφευχθεί η αποκάλυψη γεγονότων που ενδέχεται να λάβουν τον ποινικό χαρακτηρισμό της παραβίασης εμπιστοσύνης», εκτίμησε η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής, σχετικά με την προέλευση των χρημάτων. Αν και ο Γκριζέ διαβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό είχε επιστραφεί, λίγο μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση, η Γαλλική δικαιοσύνη ,όπως και η ανεξάρτητη αρχή HATVP , δεν φαίνεται να πείστηκαν .
Για την ιστορία, η ανεξάρτητη αρχή HATVP ,ιδρύθηκε το 2013 μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε ο τότε υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Ζερόμ Καϊζάκ ,κρύβοντας εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο . Τρία χρόνια αργότερα, ο Ζερόμ Καϊζάκ. Η HATVP ελέγχει από τότε τα περιουσιακά στοιχεία και τις δηλώσεις πόθεν έσχες σχεδόν 15.000 δημόσιων υπαλλήλων, υπουργών, εκλεγμένων αξιωματούχων και ανώτερων υπαλλήλων. Μπορεί να λάβει νομικά μέτρα εάν εντοπίσει δόλια πρόθεση ή ουσιαστική παράλειψη.
«Αλλά και η Tracfin, η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εδρεύει στο Υπουργείο Οικονομικών στο Μπερσί , όπου εργάζεται επίσης ο υπουργός Γκριζέ, είχε κάνει παράλληλη αναφορά στην εισαγγελία της Λιλ, η οποία είχε ξεκινήσει έρευνα για «παραβίαση εμπιστοσύνης», προσθέτει η Les Echos.
Η γαλλική οικονομική εφημερίδα αποκαλύπτει μάλιστα ότι συνολικά «μισή ντουζίνα υπουργοί της Γαλλικής κυβέρνησης τελούν υπό δικαστική έρευνα για διάφορες υποθέσεις, αλλά ο Γκριζέ είναι ο πρώτος που κλήθηκε σε ποινικό δικαστήριο
Το Ποινικό Δικαστήριο του Παρισιού πρόκειται επίσης να εκδικάσει τον Σεπτέμβριο τις υποθέσεις άλλων τριών πολιτικών προσωπικοτήτων , που κατηγορούνται από την HATVP για ψευδές πόθεν έσχες: Πρόκειται για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Γαλλικής Πολυνησίας, Γκαστόν Φλός, τον πρώην Πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου της Μαρτινίκας, Αλφρέντ Μαρί Ζαν και τον κεντροδεξιό βουλευτή Μπερνάρ Μπροσάρ. Ο Μπροσάρ θα δικαστεί επίσης για «φορολογική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» Αλλοι δύο υπουργοί που αντιμετώπιζαν ανάλογες κατηγορίες- ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν -Μορετί και η υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό – κρίθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή ότι οι παραλείψεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες «δεν ήταν σκόπιμες ή ουσιαστικές», που να δικαιολογούν την έγκλισή τους στη δικαιοσύνη.
«Στη Γαλλία άλλωστε , αρκετοί υπουργοί έχουν παραιτηθεί από το 2017, πριν κατηγορηθούν επισήμως ή βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Η πιο πρόσφατη αποχώρηση είναι εκείνη του αναπληρωτή υπουργού ,υπεύθυνου για το Ασφαλιστικό, Ζαν Πολ Ντελεβογιέ. Ο αποκαλούμενος και «κύριος Σύνταξη» ,Ντελεβογιέ ,αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2019, μετά την αποκάλυψη ότι είχε κρύψει περιουσιακά στοιχεία στη δήλωση πόθεν έσχες που είχε στείλει στο HATVP.
Όλα αυτά στη Γαλλία βέβαια ,που η δικαιοσύνη μόνο τυφλή δεν είναι…