Η οργή του Νίκου Ανδρουλάκη για τον Χάρη Δούκα που «του την έφερε»

Τη μεγαλύτερη απογοήτευση και οργή αυτή τη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης την έχει κυρίως για τον Χάρη Δούκα, τον οποίο θεωρεί ότι ανέδειξε και υποστήριξε και τώρα αυτός «του την έφερε», όπως λένε οι συνεργάτες του. Λιγότερη ενόχληση έχει για τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, του οποίου τις φιλοδοξίες ήξερε και τον έβλεπε πάντα ως εσωκομματικό αντίπαλο που αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία, ενώ καθόλου ενοχλημένος δεν μοιάζει να είναι με τον Παύλο Γερουλάνο που κινείται θεσμικά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να φέρεται σαν να του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι, αλλά τα σενάρια για τον Χάρη Δούκα, είχαν κυκλοφορήσει από πολύ νωρίς, για την ακρίβεια από το βράδυ της νίκης στις δημοτικές εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σπεύσει τότε να κάνει δηλώσεις πριν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κίνηση που θεωρήθηκε άκομψη και σχολιάστηκε ως απόπειρα οικειοποίησης της εκλογικής επιτυχίας του Δούκα. Αυτό είχε ενοχλήσει τότε τον Ανδρουλάκη, αλλά το ερμήνευσε ως μία μεμονωμένη ενέργεια του ΓΑΠ φροντίζοντας να του μεταφερθεί η δυσαρέσκεια του. Έμεινε μάλιστα ικανοποιημένος και με την πεποίθηση ότι ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμά του και «θα μαζευτεί», όπως έλεγαν άτομα του κύκλου του. Στην πραγματικότητα ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έδωσε καμία σημασία στις παρατηρήσεις και αδιαφόρησε απολύτως.

Η ύπαρξη διαύλων μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα ήταν επίσης γνωστή στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά δεν την αξιολογούσε ως κάτι στο οποίο έπρεπε να δώσει σημασία. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στις συζητήσεις με τον δικό του κύκλο, δεν έκρυβε ότι θεωρούσε τον Χάρη Δούκα ως το ιδανικό πρόσωπο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αυτό ήταν επίσης γνωστό (αλλά πάντα αδιάφορο) στο γραφείο του προέδρου, στην Χαριλάου Τρικούπη.

Αλλάξαν οι συνθήκες λέει ο Δούκας

Αν οι φιλοδοξίες του Δούκα, που εκδηλώθηκαν τώρα, υπήρχαν από την αρχή ή ενέδωσε στην πορεία, δεν είναι γνωστό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν είχε καθόλου τέτοιες βλέψεις όταν μπήκε στην εκλογική μάχη για τον Δήμο, αλλά ούτε και μετά την εκλογή του. Είναι οι συνθήκες που άλλαξαν λέει και αισθάνεται πως αυτές τον αναγκάζουν να βγει μπροστά, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Επίσης, αρνείται ότι είναι ένα πολιτικό στέλεχος που ανέδειξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς είναι στο ΠΑΣΟΚ από πολύ νεαρή ηλικία. Άλλωστε είναι γιος παλιού συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ-στελέχους των κυβερνήσεων του και θεωρεί ότι έχει ήδη ένα σημαντικό έργο να επιδείξει απέναντι σε όσους του ασκούν κριτική ότι δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό ως δήμαρχος μέχρι τώρα.

Παρά την οργή της Χαριλάου Τρικούπη πάντως και τον αναμφισβήτητο έλεγχο του κομματικού μηχανισμού από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο Χάρης Δούκας εμφανίζεται ως φαβορί για τη διαδοχή του. Δεν έχει δηλώσει δημόσια ακόμα και ρητά την υποψηφιότητα του, ούτε η διαδικασία εκλογής έχει καθοριστεί, αλλά ως τώρα θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η επικράτηση του και εργάζεται ήδη για αυτήν ο δικός του μηχανισμός που έχει δημιουργήσει.

Ο ρόλος του Χρήστου Πρωτόπαπα

«Στρατηγός» του Χάρη Δούκα είναι ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ένα παλιό πρώην κυβερνητικό στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που γνωρίζει πολύ καλά την κομματική ίντριγκα. Μπορεί να μην φαίνεται πολύ δημόσια, αλλά λέγεται πως έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο. Στο ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες θεωρείται περίπου ως ο εξ απορρήτων του, αλλά τα καθήκοντα του δεν περιορίζονται στην κομματική και πολιτική δουλειά. «Με μέντορα τον έμπειρο Χρήστο Πρωτόπαπα ο Δούκας μυείται στα μυστικά της εξουσίας με ταχύρυθμα σεμινάρια» σχολιάζει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ΜΜΕ και δείχνει τους δύο τους να τρώνε συνομιλώντας μαζί με γνωστό εκδότη σε εστιατόριο του Ψυχικού, φανερώνει τον ευρύτερο ρόλο που έχει αναλάβει.

Άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο Χρήστος Πρωτόπαπας βρέθηκε δίπλα στον Χάρη Δούκα πριν από τις δημοτικές εκλογές, όταν του τον έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης για να τον βοηθήσει. «Ο Πρωτόπαπας είναι εξαιρετικά εργατικός και ακούραστος. Λίγοι μπορούν να βγάλουν την δουλειά που βγάζει» λέει. «Ο Ανδρουλάκης του τον έστειλε για να τον βοηθήσει στις εκλογές και οι δύο τους κόλλησαν και έγιναν στενοί συνεργάτες».

{…} Θετικός απέναντι στον Χάρη Δούκα φέρεται να είναι και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συνομιλήσει μαζί του και διατηρεί επίσης ανοιχτούς διαύλους. Μετά την απογοήτευση του Τσίπρα από την εξέλιξη του Κασσελάκη, τον οποίο αρχικά υποστήριζε αλλά αργότερα προσπάθησε να απομακρύνει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της αποτυχημένης κίνησης με τη Γεροβασίλη, έχει προσαρμόσει τα σχέδια του και έχει βάλει σε λειτουργία το plan B.

**Διαβάστε εδώ το πλήρες ρεπορτάζ-ανάλυση της Βασιλικής Σιούτη στο lifo.gr. Ο ρόλος του Γ. Παπανδρέου, πώς κινείται ο Τσίπρας, πώς εξηγείται η προσέγγιση Ανδρουλάκη-Κασσελάκη, η στάση του Νίκου Παππά κ.ά. Τίτλος του θέματος «ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ: Ανταγωνισμοί και ίντριγκες».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ