Haaretz: Η Χεζμπολάχ μπορεί να κάνει «ακατοίκητο» το Ισραήλ σε 72 ώρες

Η Χεζμπολάχ διαθέτει πάνω από 100.000 ρουκέτες και πυραύλους που μπορούν να καταστρέψουν τον ηλεκτρισμό και άλλες υποδομές του Ισραήλ, αν το Ισραήλ αποφασίσει να εισβάλει στον Λίβανο.

Το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ είναι ευάλωτο σε μια επίθεση της Χεζμπολάχ που θα μπορούσε να το καταστήσει “ακατοίκητο” 72 ώρες αργότερα, ανέφερε η Haaretz στις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας εταιρείας που διαχειρίζεται και εποπτεύει τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ για λογαριασμό της κυβέρνησης, το Ισραήλ είναι εντελώς απροετοίμαστο για έναν πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, ο οποίος πιθανότατα θα στόχευε την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

“Δεν είμαστε έτοιμοι για έναν πραγματικό πόλεμο. Ζούμε σε έναν φανταστικό κόσμο, στα μάτια μου”, δήλωσε ο Σαούλ Γκολντστάιν, επικεφαλής της Noga – του ανεξάρτητου διαχειριστή του Ισραήλ.

Ο Γκολντστάιν έκανε τα σχόλια αυτά μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στη νότια πόλη Sderot. Είπε ότι το Ισραήλ θα είναι “ακατοίκητο” μετά από 72 ώρες χωρίς ρεύμα. “Αν κοιτάξετε όλες τις υποδομές μας, τις οπτικές ίνες, τα λιμάνια – και δεν θα αναφερθώ στα ευαίσθητα πράγματα – δεν είμαστε σε καλό σημείο”.

“Αν ο Νασράλα αποφασίσει να παραλύσει το δίκτυο ηλεκτροδότησης του Ισραήλ, αρκεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον επικεφαλής του δικτύου ηλεκτροδότησης της Βηρυτού, το οποίο είναι τεχνικά πανομοιότυπο με το δίκτυο του Ισραήλ”. Ο Γκολντστάιν πρόσθεσε, “το θετικό είναι ότι έχουμε επενδύσει πολλά στην προστασία, συνεργαζόμενοι με την Israel Electric Company”.

Την Πέμπτη, το Reuters σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ πιθανότατα διαθέτει πάνω από 150.000 πυραύλους και ρουκέτες διαφόρων τύπων και εμβέλειας.

Η Χεζμπολάχ λέει ότι διαθέτει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν όλες τις περιοχές του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιαρματικών, αντιαεροπορικών και αντιπλοϊκών πυραύλων.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν όλο και πιο εχθρικές απειλές τις τελευταίες ημέρες. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε ότι μια εισβολή στη Γαλιλαία είναι “ακόμα στο τραπέζι” σε περίπτωση πολέμου.

Ο ισραηλινής καταγωγής Άμος Χόχσταϊν, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ταξίδεψε στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυτή την εβδομάδα εν μέσω των αυξημένων εντάσεων.

Στο Ισραήλ, ο Χόχσταϊν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ, τον υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Κνεσέτ Γαϊρ Λαπίντ και το πρώην μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ.

Η Haaretz γράφει ότι ο Χόχσταϊν προειδοποίησε για την πιθανότητα ότι ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρείας κλίμακας ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, κάτι που θα ήταν δύσκολο για τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ να αποκρούσουν σε συνδυασμό με πιθανά ευρείας κλίμακας πυρά της Χεζμπολάχ από το Λίβανο.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες απειλούν εδώ και μήνες να “αντιγράψουν” την καταστροφή της Γάζας στον Λίβανο, εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις επιθέσεις της από τον βορρά, οι οποίες ανάγκασαν την εκκένωση περίπου 200.000 εποίκων.

Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Διοίκησή του ενέκρινε επιχειρησιακά σχέδια για πόλεμο με τον Λίβανο.

Ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του Λιβάνου Ιμπραήμ Μουσάουι, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αν το Ισραήλ θέλει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, η ισλαμική αντίσταση είναι έτοιμη.

“Αν θέλουν να έρθουν στον Λίβανο, είναι ευπρόσδεκτοι. Τους περιμένουμε. Ahlan wa Sahlan, όπως λένε στα αραβικά”, δήλωσε.

Ο Μουσάουι σημείωσε ότι το Ισραήλ δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον πόλεμο στη Γάζα και αναρωτήθηκε πού θα βρει το Ισραήλ τα στρατεύματα για να ξεκινήσει μια πολύ πιο δύσκολη εισβολή στο Λίβανο.

“Δεν μπορούν να διαχειριστούν τον εαυτό τους στη Γάζα και θέλουν να έρθουν εδώ; Στη Γάζα, δεν πολεμούν. Απλά βομβαρδίζουν και στέλνουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά αν έρθουν, τους περιμένουμε με αγωνία. Έχουμε κάνει προετοιμασίες που δεν μπορούν να φανταστούν”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗThe Cradle

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ