Έρχονται 4 παρεμβάσεις σε τράπεζες, επιχειρήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και ΕΣΠΑ

Στα τέσσερα πεδία στα οποία θα δώσει έμφαση ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης, το αμέσως επόμενο διάστημα, τα οποία παρουσίασε σε ομιλία του στη Βουλή, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του ΟΟΣΑ για τα δημόσια οικονομικά που φιλοξενεί η Ελλάδα.

Αυτά είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, η έμφαση στους τομείς με συγκριτικό πλεονέκτημα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιο αναλυτικά, με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει την προσπάθεια σε τέσσερα πεδία που είναι:

  1. Η αναβάθμιση του τραπεζικού συστήματος με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενίσχυση του ανταγωνισμού και υλοποίηση του προγράμματος αποεπένδυσης του κράτους από τις συμμετοχές του στις συστημικές τράπεζες.
  2. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στους τομείς όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
  3. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μέσω παραχωρήσεων και ιδιωτικοποιήσεων. «Σε διάστημα 11 μηνών ολοκληρώσαμε 10 συναλλαγές στρατηγικού χαρακτήρα οι οποίες απέφεραν έσοδα άνω των 7,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύντομα θα εισαγάγουμε νομοθεσία που θα μετατρέψει ριζικά την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας σε αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία. Με τη δημιουργία σε συνεργασία με τον ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και με την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις θυγατρικές εταιρείες του Υπερταμείου, με βάση το επιτυχημένο προηγούμενο της ΔΕΗ», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
  4. Η πλήρης αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Είμαστε ήδη πρωτοπόροι στην απορρόφηση του RRF έχοντας λάβει 14,7 δισ. ευρώ. Και πριν από λίγες ημέρες, υποβάλαμε αίτηση για άλλα 2,3 δισ. ευρώ. Είμαστε επίσης μεταξύ των κορυφαίων στην απορρόφηση των Ταμείων Συνοχής. Θέλουμε όμως να επιταχύνουμε περαιτέρω την απορρόφηση και να ενισχύσουμε τη διαφάνεια. Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...