Του Βασίλη Σκουρή
Με την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη συμπληρώνονται τα βασικά κομμάτια του παζλ της μάχης που θα δοθεί για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα κληθούν να επιλέξουν έναν εκ των Φώφης Γεννηματά, Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη με τον νεαρό, για τα ελληνικά δεδομένα, ευρωβουλευτή να επισπεύδει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, καθώς ακόμα και οι υποστηρικτές του άρχισαν να πιστεύουν φήμες ότι ενδέχεται και να μην διεκδικήσει εκ νέου τη ηγεσία!
Στους τρεις βασικούς υποψηφίους αναμένεται να προστεθεί και μια τέταρτη, του Χάρη Καστανίδη, με τον πρώην υπουργό, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, να αναμένει τον κατάλληλο για αυτόν πολιτικό χρόνο προκειμένου να προβεί σε ανακοινώσεις. Το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος εξετάζει και ο Παύλος Γερουλάνος, χωρίς να έχει απολύτως αυτή τη στιγμή οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι πρόσωπο με μέλλον είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης.
Η μάχη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλους τους υποψηφίους.
Πρώτα απ΄ όλα κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή αν η πορεία της πανδημίας επιτρέψει τη σχετική ψηφοφορία που προγραμματίζεται για τα τέλη Νοεμβρίου, καθώς τυχόν αναβολή της θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στη Χαριλάου Τρικούπη.
Δεύτερον, γιατί το εκλογικό σώμα δεν είναι σταθερό, καθώς μέλη μπορεί να εγγράφονται μέχρι την τελευταία στιγμή, ενώ η κατάσταση με τους φίλους είναι ακόμα δυσκολότερη: Και αυτό γιατί, όπως έχει γνωμοδοτήσει ο Νίκος Αλιβιζάτος που ήταν επικεφαλής διοργάνωσης των περασμένων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ, κατάλογος φίλων απαγορεύεται να υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη. Έτσι, όμως, μπορεί ακόμα και άλλα κόμματα ή άλλα πρόσωπα –πχ επιχειρηματικά- να επηρεάσουν την ψηφοφορία, φροντίζοντας να αποστείλουν πρόσωπα που να ψηφίσουν τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Αυτή τη στιγμή, όμως, ασφαλιστικές δικλείδες ότι οι φίλοι που θα ψηφίσουν θα είναι πραγματικοί φίλοι, δεν υπάρχουν –και μάλλον δεν αναζητούνται!
Τρίτον, κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των μελών και φίλων που θα προσέλθουν στην ψηφοφορία, καθώς από το αν ο αριθμός είναι μικρός ή μεγάλος θα ευνοηθούν ή όχι συγκεκριμένοι υποψήφιοι. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός δίνει δυναμική στην επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ και τον αρχηγό που θα εκλεγεί, ενώ ένας μικρός αριθμός καταδικάζει την όποια νέα αρχή πραγματοποιηθεί, με το …καλημέρα!
Όποιος χάσει …χάνεται!
Αξίζει να σημειωθεί πως όποιοι χάσουν στη μάχη για την ηγεσία, χάνονται! Ίσως και στις προσεχείς εκλογές να μην είναι καν στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ και στη νέα Βουλή.
Ιδίως εάν πρόκειται για τη νυν αρχηγό Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο, που έχουν και πολλά χρόνια στην πολιτική, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν χάσει για δεύτερη φορά, δεν θα μπορεί να διαθέτει ηγετικές φιλοδοξίες.
Από τον αρχηγό που θα εκλεγεί, επίσης, εξαρτάται η τύχη πολλών στελεχών, τόσο ως προς τη συγκρότηση της ηγετικής ομάδας, όσο και ως προς τη σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Με βάση τις προσωπικές τους επιδιώξεις, άλλωστε, θα καθορίσουν τη στάση τους ως προς τον ποιον θα στηρίξουν για υποψήφιο αρκετοί από τους βουλευτές του κόμματος, που δείχνουν –ή και είναι- ακόμα αναποφάσιστοι.
Οι υποψήφιοι θα έχουν επίσης στρατηγική δεύτερου γύρου, καθώς για την εκλογή αρχηγού απαιτείται το 50%+1 των ψηφισάντων, με τον αριθμό όσων ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο να επηρεάζει τη δυναμική του νέου αρχηγού προς το καλύτερο ή το χειρότερο.
Κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος που θα παίξει για την εκλογή ηγεσίας ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνομιλεί με τη Φώφη Γεννηματά, στην οποία φέρεται να έχει υποσχεθεί στήριξη, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι αυτή θα δοθεί στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως πρώην πρωθυπουργού.
ΝΔ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με αγωνία
Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής είναι καθοριστικές για το κομματικό σύστημα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φανερό πως επιθυμεί στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ένα αρχηγό που θα αποκλείει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου με την Κουμουνδούρου. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, θα ήθελε στη θέση του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ κάποιον που θα έφτιαχνε στη Βουλή πλειοψηφίες 3/5 και 2/3, σε κρίσιμες ψηφοφορίες που θα απαιτηθούν για θεσμικά θέματα.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αντιθέτως, επιθυμεί έναν αρχηγό που θα μπορεί να συζητήσει μαζί του, σε περίπτωση που οι συσχετισμοί δύναμης το επιτρέψουν, τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μετά από τις εκλογές με απλή αναλογική. Να μπορεί, επίσης, να συγκροτήσει μαζί του ένα αντικυβερνητικό μέτωπο, που θα επιταχύνει τη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Αναλόγως δε της εκλογής αρχηγού θα κριθεί και το εάν το ΚΙΝΑΛ θα μείνει αναμφισβήτητο κόμμα στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ή εάν μεσοπρόθεσμα θα επιχειρηθεί η ίδρυση και νέου κόμματος, που θα διεκδικήσει μέρος του χώρου. Δεδομένη δε δεν θα πρέπει να θεωρηθεί εκ των προτέρων ούτε η ενότητα του χώρου.
Η μάχη για την ηγεσία, άλλωστε, μόλις τώρα ξεκινά!