Του Νίκου Τσαγκρή
«Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στις ευρωεκλογές», παπαγαλίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το παράδοξο είναι ότι – σύμφωνα με το τελευταίο ευρωβαρόμετρο – το 60% των Ελλήνων δηλώνουν άκρως απογοητευμένοι από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημοκρατία στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη δηλαδή. Πράγμα που σημαίνει ότι, για την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, ο μεγάλος κίνδυνος για την δημοκρατία στη χώρα μας, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του∙ και όχι η αποχή στις ευρωεκλογές, όπως ο ίδιος παπαγαλίζει…
Ο κ. Μητσοτάκης, στις ισχνές και ασθμαίνουσες περιοδείες του στη Βόρεια Ελλάδα (σ. σ: εκεί όπου, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, το κόμμα του απισχναίνεται χάνοντας τεράστιο ποσοστό ψήφων από τα συγγενή του ακροδεξιά μορφώματα), απευθύνει απεγνωσμένες εκκλήσεις προς τους Μακεδόνες να στείλουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές «μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας». Και είναι σαν να παρακαλάει για σταθερότητα στην πολιτική διαφθορά και συνέχεια στην κατεδάφιση του κράτους δικαίου: αφού, σύμφωνα με το ίδιο ευρωβαρόμετρο ενόψει των ευρωεκλογών, το 60% των Ελλήνων – εν μέσω σωρείας σκανδάλων και με δεδηλωμένη την πεποίθηση κυβερνητικής συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών – θεωρούν το κράτος δικαίου ως μία από τις βασικές αξίες που, κατά προτεραιότητα, οφείλει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια…
Φυσικά, η εκλογική αποχή σχετίζεται, κυρίως, με το βαθμό απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών κατά τον χρόνο των εκάστοτε εκλογικών διαδικασιών και κυμαίνεται, αναλόγως του ενδιαφέροντος που προκαλούν τα πρόσωπα και τα πολιτικά διακυβεύματα που διεκδικούν την λαϊκή ψήφο. Βεβαίως, το μέγεθος της αποχής και η διακύμανσή του από εκλογές σε εκλογές μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την ποιότητα μιας Δημοκρατίας, ένδειξη για την δημοκρατική ποιότητα ή μη των κομμάτων και των πολιτικών αντιπροσώπων τους που, κατά περίπτωσιν, διεκδικούν την ψήφο μας, αλλά όχι «μεγάλο κίνδυνο για τη δημοκρατία στις ευρωεκλογές», όπως παπαγαλίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αποχή είναι προληπτικό άλλοθι του Μητσοτάκη για την πιθανή περίπτωση εκλογικής αποτυχίας και την ενδεχόμενη ακόλουθη εσωκομματική αναταραχή εις βάρος του», λένε κάποιες «κακές γλώσσες» του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Και εξηγούν ότι, υπό το βάρος των προσφάτων αρνητικών ενδείξεων από τις κυλιόμενες μετρήσεις και των απογοητευτικών εκτιμήσεων ψήφου των επικοινωνιολόγων του που τις συνοδεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιώνει την δοκιμασία των ευρωεκλογών με τον ενδόμυχο εφιάλτη ανατροπής του επικοινωνιακού εκλογικού στόχου του (σ σ: του 33% της… «σταθερότητας» και της «συνέχειας»), που τον οδηγεί σε προσωπική εκλογική ήττα: μια ανατροπή που του ξυπνά μνήμες της απροσδόκητης ανατροπής του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, με την πτώση του ανιψιού του και την εκλογή Δούκα. Και… φρικάρει.
Δεν είναι αστείο. Ο «εφιάλτης» αυτός του αρχηγού της ΝΔ, αυτή η «ανατροπή», μπορεί να επιβεβαιωθεί στις κάλπες της 9ης Ιουνίου αφού, σύμφωνα με τους αναλυτές των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων, «τα τελευταία ευρήματα εκπέμπουν «μήνυμα ανατροπής των συσχετισμών» στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, με πιθανό το ενδεχόμενο πτώσης της ΝΔ κάτω του 30% και ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ πάνω απ’ το 20%»!..
Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ανατροπής ενισχύεται και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Ο οποίος, στις τελευταίες συνεντεύξεις του, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι, ενώ πριν από τρεις μήνες όλοι θεωρούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «πεθαμένο», σήμερα πνέει ούριος άνεμος για το κόμμα του: «πάμε πάρα πολύ καλά και, όπως έχω πει και σε άλλη μου συνέντευξη, θα ήμουνα πολύ ικανοποιημένος εάν μπορούσαμε να περάσουμε το 20%». Παράλληλα, αναφερόμενος σε τελευταία ευρήματα συγκεκριμένων μετρήσεων, τονίζει ότι «εάν πράγματι η ΝΔ είναι στο 30% ή πιο κάτω, από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα έχουμε μία τελείως διαφορετική πολιτική πραγματικότητα… Με μια τέτοια ανατροπή συσχετισμών, πιστεύω ότι τα πάντα αλλάζουν», καταλήγει.
Περιττό να πούμε, ότι το… προληπτικό άλλοθι περί αποχής του κ. Μητσοτάκη μαζί με την προσχηματική φράση «Η αποχή είναι ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στις ευρωεκλογές» που, τελευταία, παπαγαλίζει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, ακυρώνεται ακόμα και από τις φίλιες προς την ΝΔ εταιρίες δημοσκοπήσεων. Τα ευρήματα των οποίων δείχνουν ότι ο βαθμός ενδιαφέροντος των Ελλήνων για τις ευρωεκλογές κάθε άλλο παρά αποχή προμηνύουν..
ΥΓ: Σε προχθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll για το “ACTION 24 TV”, το 65,1% των ερωτηθέντων απαντάει ότι ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών. Παράλληλα, το 34,2% απαντά ότι ενδιαφέρεται λίγο ή καθόλου, ενώ το 0,7% αποφεύγει να δώσει κάποια απάντηση. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους κάθε κόμματος ξεχωριστά, εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις Ευρωεκλογές φαίνεται να είναι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, (!) με ποσοστό 83,7%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 80,2%!..