Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην Άγκυρα και αν κρατούσαμε ένα μόνο αποτέλεσμα της συνάντησης θα ήταν η κοινή απόφαση για συντήρηση του «ήπιου κλίματος».

Και οι 2 ξέρουν πως τα Ελληνοτουρκικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, καθώς οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών συμφερόντων επιμένουν.

Στον ελληνοτουρκικού διάλογο για τα σοβαρά θέματα, τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Μητσοτάκης, τόνισαν την πολιτική τους επιλογή να συντηρηθεί το ήπιο κλίμα καθώς φρόντισαν να γίνει γνωστό πως μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβρη θα συναντηθούν τουλάχιστον 3 ακόμη φορές.

Ο Ερντογάν μπορεί να επιδιώκει τη διατήρηση του «θετικού κλίματος» στα ελληνοτουρκικά αυτή τη στιγμή, αλλά όπως πάντα μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει νέα περίοδο εντάσεων.

Ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την πρόσβαση στην αμερικανική πολεμική τεχνολογία αλλά και τα «ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη περνάει απλώς λίγο χρόνος μέχρι την επόμενη κρίση στο Αιγαίο.

Στις δηλώσεις τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαφώνησαν για την Χαμάς (για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό της ως τρομοκρατική οργάνωση). Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκεια για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος και απάντησε σε αναφορά του Τούρκου προέδρου για τη μουσουλμανική μειονότητας της Θράκης (την οποία ο κ. Ερντογάν επιμένει να αποκαλεί «τουρκική»).

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης. Ειδική αναφορά έκανε και στο Κυπριακό επισημαίνοντας πως είναι «ένα ζήτημα στο οποίο προφανώς και διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο», τονίζοντας την ανάγκη αναζήτησης μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ζητούμενο σε αυτή την συγκυρία είναι να διατηρηθεί το καλό κλίμα και οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως έχουν εξαφανιστεί τα προβλήματα, ωστόσο στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δυο χώρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων