Όσο το Ισραήλ χτυπά τη Ράφα στα νότια της Γάζας, η προειδοποίηση της Ουάσινγκτον ότι θα διακοπεί η παροχή ορισμένων όπλων, αν προχωρήσει η στρατιωτική επιχείρηση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην ισραηλινή κυβέρνηση.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ χαρακτήρισε ως «πολύ απογοητευτική» την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να παραδίδουν κάποια όπλα στο Ισραήλ σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στη Ράφα.
«Είναι μια δήλωση που ήταν πολύ δύσκολο να την ακούει κανείς και απογοητευτική από την πλευρά ενός προέδρου, στον οποίο έχουμε υπάρξει ευγνώμονες από την αρχή του πολέμου», δήλωσε ο Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οποιαδήποτε πίεση (ασκείται) στο Ισραήλ, οποιοιδήποτε περιορισμοί τού επιβληθούν, ακόμη και από στενούς συμμάχους που ανησυχούν για τα συμφέροντά μας, ερμηνεύεται από τους εχθρούς μας» και «τους δίνει ελπίδα», πρόσθεσε.
«Αν το Ισραήλ εμποδιστεί να εισέλθει σε μια περιοχή τόσο σημαντική όσο το κέντρο της Ράφα, όπου βρίσκονται χιλιάδες τρομοκράτες, όμηροι και τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, πώς θα επιτευχθεί ο στόχος μας να εξαλείψουμε τη Χαμάς;», διερωτήθηκε ο ίδιος. «Τελικά το κράτος του Ισραήλ θα κάνει αυτό που πιστεύει ότι πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των πολιτών του», κατέληξε ο Ισραηλινός πρεσβευτής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε την Τετάρτη το βράδυ για πρώτη φορά όρους στην παράδοση όπλων στο Ισραήλ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ιστορικός σύμμαχος και βασικός προμηθευτής όπλων. «Το έχω ξεκαθαρίσει, αν μπουν στη Ράφα –δεν έχουν μπει στη Ράφα ακόμη-, δεν θα τους παραδώσω τα όπλα που χρησιμοποιούνταν πάντα για να αντιμετωπίσουν τη Ράφα, για να αντιμετωπίσουν τις πόλεις, για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει εδώ και μήνες αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στην πόλης αυτή στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, όπως λέει, κρύβονται οι τελευταίοι μαχητές της Χαμάς. Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, έπειτα από περισσότερους από επτά μήνες μαχών και βομβαρδισμών που έχουν καταστρέψει τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα.