Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έφερε δυο καίρια χτυπήματα στον τουρισμό δημιουργώντας νέα δεδομένα στην οικονομία της χώρας, την στιγμή μάλιστα που ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μέρες ισχυριζόταν ότι ο τομέας αυτός μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα.
Από την μία η Γερμανία ενέταξε στις κόκκινες χώρες την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε τοπικό lockdown στην Μύκονο, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τον επιτρεπόμενο όριο. Ο αντίκτυπος που είχε η κίνηση αυτή ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς υπήρξαν δεκάδες ακυρώσεις στο νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εξετάζει να προσθέσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών από τις οποίες απαιτείται καραντίνα 7 ημερών για τους τουρίστες που επιστρέφουν από διακοπές, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και γιατί ένας αριθμός από Ισραηλινούς ταξιδιώτες βρέθηκαν θετικοί κατά την επιστροφή τους από τη χώρα μας. Και όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση θεωρούσε ότι οι Ισραηλινοί θα σώσουν φέτος τον ελληνικό τουρισμό.
Η κίνηση αυτή που προφανώς ήταν επιβεβλημένη -αν και έφερε τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του νησιού- δημιούργησε μια σειρά ερωτηματικών για το τι ακριβώς συνέβη και η Μύκονος βρέθηκε σε lockdown. Τι δεν πήγε καλά αφού μέχρι πρότινος η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς υποστήριζαν ότι το 90% των κατοίκων του νησιού ήταν εμβολιασμένοι.
Τα ερωτήματα αφορούν τους ελέγχους που έγιναν στους τουρίστες που έφτασαν στην χώρα ενώ σοβαρά ερωτηματικά υπάρχουν και για τους εργαζόμενους που πήγαν στο νησί.
Το θέμα είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κίνηση που έκαναν στην Μύκονο θα σηματοδοτήσει κατά κάποιο τρόπο και το τέλος της τουριστικής περιόδου στην χώρα, καθώς το μήνυμα που στάλθηκε στο εξωτερικό είναι ότι στην Ελλάδα έχει «χαθεί η μπάλα» σε ότι αφορά τους ελέγχους και τα κρούσματα.
Οι πληροφορίες λένε ότι πέραν της Μυκόνου, οι αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και σε άλλα νησιά τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως η Πάρος, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Ίος.
Όπως φαίνεται μάλιστα τα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση σε όλα τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα
-«Σιωπητήριο» στη μουσική
-Περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση
-Αναστολή εκδηλώσεων, πανηγυριών, θρησκευτικών λειτουργιών
-Μάσκες παντού και σε εξωτερικούς χώρους
Την ίδια στιγμή στην Μύκονο φαίνεται ότι έχει προκύψει και ένα ακόμα πρόβλημα με την υπερτιμολόγηση των τεστ τα οποία αναζητούν οι τουρίστες προκειμένου να φύγουν από το νησί.
Πληροφορίες λένε ότι το θέμα της ασυνήθιστα υψηλής χρέωσης των μοριακών ελέγχων (PCR test) σε ξενοδοχεία και σε βίλες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι τουρίστες που προσπαθούν να αποφύγουν την ταλαιπωρία στα ιατρικά κέντρα, επιλέγουν την πραγματοποίηση της PCR εξέτασης, προκειμένου να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Τα συγκεκριμένα τεστ, που διενεργούνται εκτός ιατρικών κέντρων, χρεώνονται ορισμένες φορές ακόμη και σε υπερδιπλάσια τιμή από την κανονική. Δηλαδή ένα τεστ που κάνει 60 ευρώ, στην Μύκονο φτάνει τα 150 ευρώ.
Όλα αυτά γιατί στις επίσημες δομές κάποιος για να κάνει το τεστ μπορεί και να περιμένει 6 και 7 ώρες.