Κάνουν τα κράτη αρκετά για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή;
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) αποφαίνεται σήμερα για το θέμα σε τρεις ξεχωριστές υποθέσεις, με τους ακτιβιστές για το κλίμα να αναμένουν με αγωνία αυτές τις αποφάσεις, καθώς ενδέχεται να αναγκάσουν τα κράτη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους.
Το ΕΔΔΑ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις 3 υποθέσεις στις 11:30 ώρα Ελλάδας.
- Η 1η απόφαση αφορά την προσφυγή μιας ελβετικής ένωσης, των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο. Καταγγέλλουν «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους. Επιδιώκουν το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.
- Η 2η υπόθεση αφορά την προσφυγή το 2020 έξι νεαρών Πορτογάλων – ηλικίας 12 με 24 ετών– οι οποίοι κατηγορούν συνολικά 32 χώρες στην Ευρώπη που εκλύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ότι απέτυχαν να αποτρέψουν την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή τους. Δεν ζητούν αποζημίωση, αλλά από το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων αυτών.
- Η 3η υπόθεση ο Νταμιέν Καρέμ, πρώην δήμαρχος της πόλης Γραντ- Σινθ στη βόρεια Γαλλία, προσέφυγε κατά της άρνησης του Παρισιού να λάβει πιο φιλόδοξα μέτρα για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.
«Αυτές οι τρεις προσφυγές, τις οποίες κατέθεσαν άνθρωποι ηλικίας από 12 έως άνω των 80 ετών, δείχνουν ότι όλοι επηρεαζόμαστε από την κλιματική κρίση», υπογράμμισε η Πορτογαλίδα Καταρίνα ντος Σάντος Μότα, 23 ετών.
Το ΕΔΔΑ δεν έχει ποτέ ως τώρα αποφανθεί για τις ευθύνες των κρατών αναφορικά με τις δράσεις τους κατά της κλιματικής αλλαγής και μια απόφαση υπέρ των εναγόντων θα αποτελέσει προηγούμενο για τις 46 χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους, ανάλογα με τις αποφάσεις, για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου βραχυπρόθεσμα.
Η θέση του δικαστηρίου «ενδέχεται να αποτελέσει σημείο καμπής στη μάχη για ένα βιώσιμο μέλλον», σχολίασε ο δικηγόρος Τζέρι Λίστον της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Legal Action Network (GLAN). «Μια νίκη σε μία από τις τρεις προσφυγές ενδέχεται να αποτελέσει για την Ευρώπη την πιο σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την κλιματική αλλαγή μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015», πρόσθεσε.