Η «θηλιά» σφίγγει για τον Μπίμπι

Του Μιχάλη Ψύλου

H ισραηλινή κυβέρνηση έχει σπαταλήσει σε μεγάλο βαθμό την υποστήριξη που απολάμβανε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Δεν υπάρχει πλέον δυτικός ηγέτης που να θέλει να σταθεί στο πλευρό του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και να πει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Άλλωστε ο Μπενιαμίν «Μπίμπι» Νετανιάχου για το μόνο που νοιάζεται είναι η πολιτική του επιβίωση. Δεν αισθάνεται ότι χρωστάει τίποτα σε αυτούς που ανέκαθεν υπερασπίζονταν τα συμφέροντα της χώρας του. Μάλλον, πιστεύει ότι η αυθάδεια και η αλαζονεία του προς τους συμμάχους του, θα τον ωφελήσουν στο εσωτερικό του Ισραήλ ώστε να συνεχίσει να θεωρείται ισχυρός.

Η διεθνής απομόνωση της κυβέρνησης Νετανιάχου, ίσως και να τον ενθαρρύνει τον ίδιο και τους θαυμαστές του.

Ο Νετανιάχου οδεύει όμως στο…πουθενά στον πόλεμο της Γάζας. Δείχνει ότι γι’ αυτόν, δεν αξίζει τη ζωή των ανθρώπων εκεί. Δεν πρέπει να μείνει τίποτα από τη Λωρίδα της Γάζας.
Και δεν δείχνει καμία διάθεση να συμβιβαστεί για ένα κοινό μέλλον με τους Παλαιστίνιους. Αυτή η πολιτική δεν μπορεί πλέον να τυγχάνει υποστήριξης από κανένα στον κόσμο.

Ακόμη κι αν άνοιξε -λόγω της παγκόσμιας κατακραυγής-ορισμένες συνοριακές διελεύσεις για παραδόσεις τροφίμων στους λιμοκτονούντες Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα στην αυτοάμυνα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Μόνο που μετά από έξι μήνες πολέμου, πεθαίνουν μόνο αθώοι.Που δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς. Αντίθετα, με την πολιτική Νετανιάχου, θα δημιουργούνται όλο και περισσότεροι θιασώτες της Χαμάς.
Μπορεί να κάνει κάτι η πολιτισμένη Δύση να σταματήσει αυτή τη «σφαγή των αμνών»; Έστω και με συμβολικό χαρακτήρα;

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε ομόφωνα να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά ο Νετανιάχου το αγνόησε επιδεικτικά.

Στα 76 χρόνια της ιστορίας του, το Ισραήλ έχει μπει στο στόχαστρο του σώματος δεκάδες φορές, με αμέτρητα ψηφίσματα κατηγορίας.Σχεδόν πάντα, αναποτελεσματικά. Το βέτο του Αμερικανού συμμάχου στο Συμβούλιο Ασφαλείας προστάτεψε το Ισραήλ από δεσμευτικά μέτρα 42 φορές.

Η ιστορική αποχή των ΗΠΑ στο ψήφισμα της 25ης Μαρτίου για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σίγουρα αντιπροσώπευε ένα ορόσημο. Το μήνυμα όμως της κυβέρνησης Μπάιντεν απευθυνόταν στον Νετανιάχου . Όχι στο Ισραήλ.

Με την αδυσώπητη πορεία του, ο Νετανιάχου – πολιτικά εξαρτημένος από ακροδεξιές εξτρεμιστικές δυνάμεις – οδηγεί τη χώρα του στην απομόνωση.

Εμπλοκή των ΗΠΑ

Αλλά και με την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό επίσης, ο Νετανιάχου δεν βάζει μόνο την Τεχεράνη στον τοίχο για να απαντήσει. Κυρίως όμως θέλει να εμπλέξει την Αμερική ενεργά στον πόλεμο.

Συνηθισμένο το Ιράν να πολεμά τον εχθρό μέσω των συμμάχων του -Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι-αυτή τη φορά δείχνει να μην μπορεί να αποφύγει το ίδιο, μια απάντηση στο Ισραήλ. Οι Αμερικανοί αναμένουν μάλιστα κάποια «αντίποινα» από το Ιράν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πιθανώς, η Τεχεράνη να επιλέξει μια υβριδική λύση, βασιζόμενη σε κάποιους από τους συμμάχους της, αλλά αποφεύγοντας μια ενέργεια που θα συνεπαγόταν μια νέα επίθεση από το Ισραήλ.

Η «απάντηση» του Ιράν μπορεί να μην δοθεί στη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσαν να στοχεύσουν πρεσβείες, προξενεία, πολιτιστικά κέντρα, μεμονωμένες προσωπικότητες στη Δύση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of Israel» και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ynet, 28 ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο παραμένουν κλειστές λόγω των φόβων για ιρανικά αντίποινα.

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ θα απαντήσει ξανά. Δεν θα είναι ένα μπρος πίσω που θα τελειώσει εκεί, αλλά μια ανεξέλεγκτη σπείρα. Γιατί ο Νετανιάχου χρειάζεται μια αέναη σύγκρουση, επειδή αυτό του εγγυάται ότι θα παραμείνει στην εξουσία.

Τι κάνουν όμως οι Αμερικανοί; Για αυτούς είναι η χειρότερη στιγμή να φανταστούν μια κλιμάκωση, γιατί υπάρχουν και οι προεδρικές εκλογές. Κανένας απερχόμενος πρόεδρος και κανένα κόμμα δεν θα ήθελε να διαχειριστεί μια τέτοια πολυπλοκότητα.

Ποιος μπορεί να δώσει τη διέξοδο;

Η δημοκρατία του Ισραήλ -ναι, ακριβώς: η μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή-είναι η μόνη που μπορεί να βρει τη λύση.Με δημοκρατικό τρόπο. θηλιά σφίγγει γύρω από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός βρίσκεται κάτω από τα πυρά των επικρίσεων στη χώρα του.

Ο Μπένι Γκάντζ, πρώην υπουργός Άμυνας και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που σχηματίστηκε μετά την επίθεση της Χαμάς, ζήτησε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με την ελπίδα να τον αντικαταστήσει.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, ιδιαίτερα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, ζητώντας την παραίτησή του. Ανάμεσά τους, οικογένειες ομήρων της Χαμάς , που επικρίνουν τον Νετανιάχου γιατί δεν κατάφερε να απελευθερώσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ισραηλινού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία μόνο το 15% των Ισραηλινών επιθυμεί να παραμείνει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη θέση του μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...