Την απόλυτη ανατροπή έβαλε σαν στόχο του στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στη χθεσινή συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, ενώ επανέλαβε την επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το έγκλημα στα Τέμπη υποστηρίζοντας ότι «συγκαλύπτει τις ευθύνες και επιδιώκει την αμνήστευση του Κώστα Καραμανλή».
Όσον αφορά στις ευρωεκλογές απάντησε: “Στόχος είναι η απόλυτη ανατροπή. Να προκύψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι προοδευτικής διακυβέρνησης”. Σημείωσε ότι “ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αναταχθεί και έχουμε συσπειρώθει” και πρόσθεσε ότι ” ο πήχης μπαίνει πάνω από το ποσοστό των τελευταίων εκλογών”.
Στο ερώτημα γιατί ζητά εκλογές απάντησε: “Υπάρχουν νέα δεδομένα που δικαιολογούν το αίτημα. Έχουμε την συγκάλυψη και την μονταζιέρα στα Τέμπη. Έχουμε αλλοίωση στοιχείων, μπάζωμα, συγκάλυψη με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα και από τις κωλοτούμπες της κυβέρνησης σε πολλά θέματα”. Συνεχίζοντας ανέφερε: “Ζητάω εκλογές για να μην μου ξαναπεί ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα αυτά κρίθηκαν στο ζύγι του 41%, πάμε να ξαναζυγιστούμε”. Ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά εκλογές για να μπει ο ίδιος στην Βουλή:
” Δεν ισχύει αυτό, το έργο μου είναι κοινωνικό. Δεν είναι ο λόγος που ζητάω εκλογές”.
Για το έγκλημα στα Τέμπη είπε: “Καταθέσαμε το κατηγορητήριο που ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης που περιλαμβάνει στοιχεία για:
Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση και διατάραξη ασφάλειας των συγκοινωνιών. Υπάρχουν έκδηλα στοιχεία για κακουργηματικές πράξεις. Υπήρχαν προειδοποιήσεις που αγνόησε ο κ. Καραμανλής. Ωστόσο χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή για να μην αμνηστευθεί ο κ. Καραμανλής. Εάν ο κ. Καραμανλής δεν έχει να κρύψει κάτι γιατί δεν πηγαίνει στην δικαιοσύνη; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλύπτει τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή. Είναι ντροπή ότι συμμετέχει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που χειροκροτούσε στην Βουλή”.
Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε ότι “όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών”.
Για το εάν έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, η οποία διερευνά την υπόθεση είπε: “Η εμπιστοσύνη κατακτιέται και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Ρώτησα επισήμως πριν από μερικούς μήνες για τους 93 στόχους του Predator, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση από την δικαιοσύνη. Η εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Η δικαιοσύνη κρίνεται. Η συντριπτική πλειονότητα των δικαστών είναι έντιμοι, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν αποδίδουν”.
Για αν θα ζητήσει διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές είπε: “Παρατηρητές θα υπάρχουν ούτως ή άλλως αυτό που λέω είναι το εξής: για πρώτη φορά απόρρητα στοιχεία υπεξαιρέθηκαν, δόθηκαν από στελέχη της ΝΔ σε ευρωβουλευτή και εργαλειοποιήθηκαν. Η κ. Ασημακοπούλου είπε ότι πήρε αυτά τα στοιχεία τον Γενάρη του 2024. Από μόνη της η διαρροή των στοιχείων δημιουργεί ένα θέμα για το αδιάβλητο των εκλογών. Ρωτάω ευθέως τον κ. Μητσοτάκη: Εγγυάται ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εσωτερικού; Και πώς το εγγυάται;”. Όσο για τα περί νοθείας είπε: “Δεν μίλησα ποτέ για νοθεία. Για νοθεία είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιπλέον ζητούσε εκλογές από τον πρώτο μήνα της θητείας του”. Ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2023.
Σημείωσε ακόμη ότι “Δεν με φοβίζει το ενδεχόμενο εσωτερικής αμφισβήτησης μετά τις ευρωεκλογές”, ενώ για τις αιτιάσεις περί “αρχηγισμού”, τις απέρριψε λέγοντας ότι “οι ιδέες μου προέρχονται από επεξεργασίες του κόμματος μου”.
Για το αν είναι έτοιμος να κυβερνήσει όπως δήλωσε πρόσφατα είπε: “Δεν έχουμε γεννηθεί όλοι παιδιά πρωθυπουργών, κάποιοι έχουμε ένσημα από την αγορά. Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που γεννήθηκε για να γίνει πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομίας από τις σπουδές του πέρασε κατευθείαν στην πολιτική”.
Για το μελλοντικό υπουργικό του συμβούλιο είπε ότι οι επιλογές του θα έχουν τρία βασικά κριτήρια: την ενσυναίσθηση γιατί οι κυβερνητικές αποφάσεις επηρεάζουν τις ζωές του κόσμου. Το δεύτερο είναι η ηθική, τα καθαρά χέρια και το τρίτο σε σειρά προτεραιότητας είναι η τεχνοκρατική επάρκεια. Υπογράμμισε δε ότι «Έχω μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια και κυρίως στα οικονομικά που απασχολούν τις ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών”.
Για την συζήτηση που έχει ανοίξει για τα περιουσιακά του στοιχεία όπως και τα περιουσιακά στοιχεία του πρωθυπουργού είπε: “Δεν ξέρουμε το πόθεν της οικογένειας Μητσοτάκη, όπως και το χρέος της ΝΔ. Πώς πληρώνει η ΝΔ τον κ. Γκρίνμπεργκ. Το κόμμα μου δεν χρωστάει ένα ευρώ. Η ζωή μου είναι διαφανής.
Πριν τις ευρωεκλογές θα καταθέσω δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Και προκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το ίδιο με το έσχες της οικογένειας”.
Για το θέμα με την Έλενα Ακρίτα είπε ότι “το Μαξίμου τροφοδοτεί τα μίντια γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει. Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται μία κατάσταση για να αποπροσανατολίσει από τα Τέμπη”. Για την προσφυγή της συζύγου του πρωθυπουργού ανέφερε: “Τον συγχαίρω τον κ. Μητσοτάκη που είναι οικογενειάρχης και που θα καταθέσει στην δικαιοσύνη για την σύζυγό του. Τον παρακαλώ όμως να επιτρέψει να δουν και οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών δικαιοσύνη για τα δικά τους παιδιά. Γιατί να μην έχουν εκείνοι δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη για όλους και για την κ. Γκραμπόφσκι και για τις οικογένειες των θυμάτων”.
Για την δημοσιονομική πειθαρχία είπε: “Όχι τυφλή δημοσιονομική πειθαρχία. Θα έπρεπε να είναι πιο χαλαρή. Η χώρα μας είναι η δεύτερη σε έμμεσους φόρους και τελευταία σε επενδύσεις στην Ευρώπη”. Όσο για το αν θα κάνει επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ είπε: “Θα το προσπαθήσω. Η πειθαρχία πρέπει να συνδυάζεται με την απόδοση των δαπανών του δημόσιου. Σήμερα η δημοσιονομική πειθαρχία γίνεται σε βάρος του πολίτη. Υπάρχει κατάρρευση στον χώρο της Υγείας. Σήμερα είναι στο 40% για ιδιωτικές δαπάνες. Είναι άλλο αυτό και άλλο να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας. Υποστηρίζω τις ανοικτές αγορές με εργασιακά δικαιώματα, με κράτος δικαίου και κοινωνικό κράτος.
Για τις αμυντικές δαπάνες και τις σχέσεις με την Τουρκία: “Έχω πει ότι η άμυνα είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο πιο φθηνός τρόπος για άμυνα είναι η αποτροπή. ‘Αρα να τα εξετάσουμε όλα. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Ο Έλληνας πολίτης θα έχει ασφάλεια. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ναι στη Χάγη για δύο ζητήματα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Επίσης το Κυπριακό θα πρέπει να επανέλθει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων”.
Για τον φράχτη στον Έβρο: “Ο φράχτης είναι χρήσιμο εργαλείο, αλλά είναι άλλο να το συνεχίσουμε την κατασκευή του και άλλο να το εργαλειοποιούμε το θέμα όπως κάνει ο κ. Μητοστάκης που εγείρει τα ακροδεξιά ένστικτα”.
Για το μεταναστευτικό είπε ότι “είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Διαφωνώ να βάλλουμε τίμημα -που είναι η θέση της ΝΔ-για τους μετανάστες και να γίνουμε χώρα υποδοχής”.
Για την στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ είπε: “Τίποτε δεν είναι επ’ αόριστο στην ζωή και δεν είμαστε δεδομένοι. Πρέπει να έχει η Ελλάδα τα κατάλληλα ανταλλάγματα από την στρατηγική σχέση. Σε κάθε περίπτωση να μην στέλνουμε εξοπλισμό που έχουμε πληρώσει ακριβά σε επιλογές της Αμερικής”.
Για τα Πανεπιστήμια: “Πιστεύουμε στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αλλά θέλουμε να επενδύσουμε για να τα αναπτύξουμε. Αν υπάρχει ζήτημα ποινικό, η αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει, όπως επιτρέπει και η νομοθεσία”.
Για την αστυνόμευση είπε ότι “Πρέπει να έχουμε αποτελεσματική αστυνομία, δεν θα ενοχοποιήσω κανέναν, σε κάθε καλάθι υπάρχουν και κακά λεμόνια”.
Για το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Η σύγχρονη αριστερά καλύπτει την κεντροαριστερά, εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη ενώνουμε όλη την κεντροαριστερά. Μετά τις εκλογές το κόμμα θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει σύμβολο το αστέρι”.
Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι “επιτελεί έναν ρόλο σήμερα και έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ριμπράντινγκ μέσα από το Ίδρυμά του”.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι είναι πρώιμη η συζήτηση.