Το μεγάλο ρίσκο, κοινωνικό και οικονομικό, που καταγράφεται με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης υποχρέωσε χθες την κυβέρνηση να υποχωρήσει, έστω και προσωρινά, και να μεταθέσει για μετά το καλοκαίρι την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που ήταν προγραμματισμένη για τις 25 Ιουλίου.
Αυτό έγινε γνωστό χθες το μεσημέρι, όταν στη Διάσκεψη των Προέδρων γνωστοποιήθηκε ότι το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο… και βλέπουμε, καθώς η λαϊκή δυσαρέσκεια, αμέσως μετά την πρόσφατη ψήφιση του εκτρωματικού εργασιακού νομοσχεδίου, έβαλε πολύ γρήγορα σε “δεύτερες σκέψεις” το Μαξίμου.
Η λαϊκή καταδίκη του εργασιακού νομοσχεδίου από περίπου το 65% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, μεταφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, όπου έγινε αντιληπτό αρκετά γρήγορα ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει όρους “καζίνο” με τα χρήματα των ασφαλισμένων τζογάροντας 78 δισ. για τις επόμενες δεκαετίες και όχι απλώς με αμφίβολα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές αποταμιεύσεις των νέων ασφαλισμένων, αλλά προκαλώντας άμεση και πρωτοφανή βλάβη και στις αποδοχές των ήδη συνταξιούχων.
Μέρες Γιαννίτση
Ήδη οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης προειδοποιούν ότι τα επόμενα τέσσερα – πέντε χρόνια το νυν δημόσιο επικουρικό ταμείο θα παρουσιάζει ελλείμματα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση μεριδίων από την περιουσία στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις.
Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο φάκελος του ασφαλιστικού ήταν στα χέρια του πρωθυπουργού και των συμβούλων του στο Μαξίμου τις τελευταίες δέκα ημέρες, ενώ είχαν ζητηθεί περαιτέρω εξηγήσεις για κρίσιμα σημεία από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία μετά τις χθεσινές εξελίξεις βιώνει… μέρες Γιαννίτση.
Πιέζουν και οι θεσμοί;
Οι πρώτες πληροφορίες επιβεβαιώνουν, όπως είναι φυσιολογικό, το κλίμα “παγωμάρας” σε βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη μετά τη χθεσινή μετάθεση του νομοσχεδίου, οι εκτιμήσεις για προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο επανέρχονται, ενώ μεγάλος εκνευρισμός και δυσαρέσκεια (που δύσκολα όμως θα φτάσει σε παραίτηση σ’ αυτή τη συγκυρία) διαπιστώνεται στο περιβάλλον του υφυπουργού Π. Τσακλόγλου, ο οποίος είχε επωμιστεί το όλο εγχείρημα.
Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Κ. Μητσοτάκης τις προηγούμενες ημέρες συζήτησε και με τους θεσμούς το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητήθηκαν επιπλέον μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού όσο και του περίφημου κόστους μετάβασης που απ’ όλους πλέον ομολογείται ότι θα φτάσει τα 78 δισ. σε βάθος πενήντα ετών.
Ξενογιαννακοπούλου: «Στας καλένδας»
Σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη “υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση”, καθώς “δεν πρόκειται να φέρει και παραπέμπει στας καλένδας το σχέδιο νόμου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μολονότι το έθεσε σε δημόσια διαβούλευση με πανηγυρικές ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών”.
Όπως εκτιμά η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, “προφανώς (σ.σ.: η κυβέρνηση) υπαναχωρεί κάτω από τις μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις και την ανάδειξη από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του τεράστιου κοινωνικού και οικονομικού κόστους της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι φανερό ότι έχει απομονωθεί και εισπράττει την απόρριψη από τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειονότητα για τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και τη συνολική πολιτική της. Ο αγώνας μας συνεχίζεται με τις δεσμεύσεις και τις προγραμματικές μας θέσεις στο πλευρό των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, της κοινωνικής πλειονότητας και των νέων ενάντια στην αντιδραστική και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με στόχο την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και την προοδευτική προοπτική τής χώρας μας».
Αμηχανία Χατζηδάκη
Με μια αμήχανη ανακοίνωση που αποδίδει τη μετάθεση του νομοσχεδίου σε διαδικαστική προσαρμογή στις λειτουργίες της Βουλής απάντησε το υπουργείο Εργασίας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
“Μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αλλάζει τον σχεδιασμό της σχετικά με την κατάθεση του νομοσχεδίου ‘Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά’”… αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Όπως σημειώνει, “η ηλεκτρονική διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα μαζί με τη διαβούλευση με τους φορείς, η οποία προχωρεί παράλληλα. Αμέσως μετά θα προχωρήσει η επεξεργασία των σχετικών παρατηρήσεων και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Αύγουστο”, ενώ ακόμα σημειώνεται ότι “πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι, σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής αμέσως μετά την επαναλειτουργία της”.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
“Διερωτόμαστε πού είναι η αλλαγή πλεύσης που είδε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πότε είχε πει η κυβέρνηση ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτησή του πριν από τον Αύγουστο. Κυρίως, όμως, είναι άραγε σοβαρό για μια αξιωματική αντιπολίτευση να βγάζει πολιτικά συμπεράσματα για το αν ένα νομοσχέδιο θα συζητηθεί είκοσι ημέρες πριν ή μετά; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς σε απόγνωση και καταφεύγει κάθε μέρα σε μια κωμικοτραγική αντιπολίτευση. Δεν φτάνει που αντιστρατεύεται ένα νομοσχέδιο το οποίο αυξάνει τις επικουρικές συντάξεις των νέων, βλέπει παράλληλα και φαντάσματα σαν αυτό με τη δήθεν χρονική μετάθεση” σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.