Τουρκία: Στην τελική ευθεία τα F-16 από τις ΗΠΑ

Οριστικοποιείται η προμήθεια νέων F-16 Block-70 αλλά και ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων F-16, καθώς στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έφθασαν τα «Σχέδια επιστολών προσφοράς και αποδοχής», που απέστειλαν οι ΗΠΑ έπειτα από το αίτημα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, πρόκειται για την προμήθεια 40 νέων F-16 Block-70 και τον εκσυγχρονισμό 79 υφιστάμενων F-16 -σύμφωνα με τις ανάγκες της Διοίκησης Αεροπορίας- καθώς και τα πυρομαχικά, τα υλικά και τον εξοπλισμό τους, ενώ έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και αξιολογήσεις.

Αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές (ΗΠΑ και Τουρκία) θα συναντηθούν μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων αξιολογήσεων, οι πηγές σημείωσαν ότι στη συνάντηση αυτή θα γίνουν και από κοινού αξιολογήσεις.

Όπως αναφέρει το trthaber, οι πηγές δήλωσαν: «Η τιμολόγηση θα γίνει στον κατάλογο και στα προϊόντα. Όταν επιτευχθεί η τελική συμφωνία, θα αποκαλυφθεί το συνολικό κόστος αυτής της συμφωνίας. Η πρότασή μας για τις δραστηριότητες παραγωγής και εκσυγχρονισμού που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία έχει μεταφερθεί στις αμερικανικές αρχές».

«Αναμένεται η θετική απάντηση της Γερμανίας για το Eurofihgter»

Αναφορικά με την απάντηση της Γερμανίας για την προμήθεια Eurofihgter, οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι «το θέμα του Eurofighter ήταν στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Επιπλέον υπογράμμισαν ότι: «Ο Υπουργός επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν επίσημης πρόσκλησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ανταλλάχθηκαν απόψεις για διμερή και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης σε αυτή την επίσκεψη ήταν το θέμα του Eurofighter. Αναμένεται η θετική προσέγγιση της Γερμανίας, μιας από τις χώρες της κοινοπραξίας του Eurofighter, για το θέμα αυτό. Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται με τους εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου και των κατασκευαστικών εταιρειών».

Τέλος, έκαναν λόγο και για το θαλάσσιο ορυχείο MALAMAN, λέγοντας ότι «η πρόβα πυροδότησης πλήρους κλίμακας της θαλάσσιας νάρκης MALAMAN, με πρωτοβουλία της TÜBİTAK και υπό την κύρια εργολαβία της εταιρείας Koç Information and Defence Technologies, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ότι η ξένη εξάρτηση θα τερματιστεί με την ένταξή της στον κατάλογο των Ναυτικών Δυνάμεων».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει το φιάσκο του αιώνα – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη «παγώνουν» τη Chevron για την Κρήτη

Αγωνία στην Αθήνα: Η Chevron δεν έχει καταθέσει ακόμη προσφορά για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου – Πιέσεις από Τουρκία και Λιβύη, κίνδυνος γεωπολιτικής ήττας

Βόμβα στην ελληνική οικονομία: Σενάρια συγχωνεύσεων τραπεζών – Κοσμογονικές αλλαγές θα ανατρέψουν τα πάντα

Σενάρια τραπεζικών συγχωνεύσεων που μπορεί να μειώσουν τις συστημικές τράπεζες από τέσσερις σε τρεις

Πολιτική «βόμβα»: Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού, οι ανατροπές στις ισορροπίες και το ποσοστό που τρομάζει

Το σενάριο αυτόνομης καθόδου της Καρυστιανού μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες. Ποσοστά έως 20%, ρόλος-κλειδί σε συμμαχίες και πιθανά ρίσκα

Οι Γερμανοί διασύρουν τον Μητσοτάκη: «Εξαγοράζει δημοσιογράφους και ελέγχει τα ΜΜΕ!»

Taz: Ο Μητσοτάκης ελέγχει τα ΜΜΕ με «αγορασμένους» δημοσιογράφους...