Απειλητικά ορθώνεται η προοπτική του τέταρτου κύματος πάνω από τη χώρα καθώς η ανέμελη χαλάρωση των μέτρων από την κυβέρνηση και ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμών δημιουργούν εύφορο έδαφος για την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σ’ αυτό το φόντο η κυβέρνηση επιχείρησε να διχάσει πολίτες και επιστήμονες με Δούρειο Ίππο τον διαχωρισμό εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, αλλά και την παράκαμψη των ειδικών για την άρση των περιορισμών.
Μάλιστα, ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση για την επιλογή της να ποντάρει στην τιμωρητική πολιτική εμφανίστηκε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι οι διστακτικοί πολίτες πρέπει να πειστούν με επιχειρήματα για να εμβολιαστούν, ειδάλλως ο απειλητικός τρόπος λειτουργεί ως μπούμερανγκ και έχει τον κίνδυνο οι διστακτικοί να γίνουν αρνητές. Η συζήτηση και τα επιχειρήματα δεν έχουν εξαντληθεί, επισήμανε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Νίκος Σύψας, του οποίου οι δηλώσεις τη Δευτέρα ανέδειξαν την αδιαφορία της κυβέρνησης στις εισηγήσεις των επιστημόνων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown το φθινόπωρο εφόσον συνεχιστεί η απότομη αύξηση κρουσμάτων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες είναι χαμηλότερες από το 2020 λόγω των εμβολιασμένων. Αυτό που πήγε στραβά, σύμφωνα με τον Ν. Σύψα, είναι η χαλαρότητα τον Μάιο. Επίσης, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχουν δύο καλοί λόγοι για να εμβολιαστούν οι έφηβοι. Αρχικά για να έχουν ακόμη σχολική ζωή και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, αλλά και για να μην νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό, μολονότι δεν είναι πολλές οι πιθανότητες. «Έστω και έναν έφηβο να χάσουμε, θα είναι ανείπωτη τραγωδία» είπε χαρακτηριστικά.
Στο 80% το ποσοστό για τείχος ανοσίας
Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί το τείχος της ανοσίας ώστε να μην μπαίνουμε σε διαδικασίες «διαχωρισμού πληθυσμού σε εμβολιασμένους και μη». «Όσοι περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο καλύτερα, ό,τι πετυχαίνουμε είναι θετικό» σχολίασε ο Χ. Γώγος για τους ρυθμούς εμβολιασμού, που συνεχίζουν σε χαμηλά επίπεδα και με τη μετάλλαξη Δέλτα να συνεχίζει την πορεία της προς την επικράτηση. Το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας έχει ανέβει στο 80% λόγω του στελέχους Δέλτα και ο εμβολιασμός των εφήβων θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεν έγινε η δήλωση για σύγκρουση συμφερόντων
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία, απαιτείται επιδημιολογική επιτήρηση, πρωτοβάθμια φροντίδα και σύστημα δημόσιας Υγείας, που δεν υπάρχει. Τάχθηκε και ο ίδιος με τη σειρά του υπέρ της πειθούς και εναντίον της υποχρεωτικότητας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τη σύγκρουση συμφερόντων σε μέλη της επιτροπής που εργάζονται σε ιδιωτικούς ομίλους σημείωσε: «Είχαμε ζητήσει να υπάρξει μια δήλωση για τη σύγκρουση συμφερόντων. Παρ’ όλο που το είχαμε ζητήσει, ακόμα δεν έχει γίνει, κάτι που θα ήταν καλό και σκόπιμο και για την έξωθεν καλή μαρτυρία».
Λινού: Να εμβολιαστούν οι μετανάστες
Έκκληση για τον εμβολιασμό των μεταναστών που βρίσκονται εκτός των δομών φιλοξενίας έκανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Μιλάμε για την έννοια της ατομικής ευθύνης και ταυτόχρονα συνωστίζονται τα παιδιά και οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία. Η κυβέρνηση δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη να εμβολιάσει στον δρόμο όλους τους μετανάστες, νόμιμους και παράνομους. Χρειάζεται ενεργητική προσπάθεια» τόνισε η καθηγήτρια. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι και ο εμβολιασμός σε οργανωμένες δομές ξεκίνησε πολύ καθυστερημένα, και συγκεκριμένα στις αρχές Ιουνίου.
Για τις επιπτώσεις που θα έχει η μετάλλαξη Δέλτα η καθηγήτρια προειδοποίησε ότι κινδυνεύουμε αν δεν προωθήσουμε ταυτόχρονα και τον εμβολιασμό, και την εφαρμογή μέτρων προστασίας. «Η μάσκα δεν κοστίζει, η τήρηση των αποστάσεων δεν κοστίζει. Χρειάζεται γρήγορα να πάρουμε μέτρα, γιατί τον Σεπτέμβριο τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία».
Αναφερόμενη, τέλος, στο αν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα νέο lockdown, η ίδια είπε ότι «ελπίζω όντως να μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. Πιστεύω ότι όλοι συμπολίτες μας θα πάρουν μέτρα. Το αν θα γίνουν τοπικά lockdown θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Τώρα παλεύουμε για να μην έχουμε έξαρση πουθενά. Αυτή τη στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε να ασχοληθούμε και με τα προβλήματα ψυχικής υγείας».