Στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, από το λεγόμενο προοδευτικό κέντρο έως την κεντροαριστερά/Αριστερά, κανείς δεν γελά. Ούτε καν το ΠΑΣΟΚ, που έχει κάθε λόγο να βλέπει τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου ως ευκαιρία προσπορισμού ψήφων. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακριβώς γι’ αυτό αναδιατάσσεται το σκηνικό, ανακατεύεται η τράπουλα και οι όμοροι πολιτικά χώροι, όπως το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Παναγιώτας Μπίτσικα στο documentonews.gr δεν έχουν βεβαιότητες. Ολοι γνωρίζουν ότι, ανάλογα με τα πολιτικά επίδικα και τη διαμόρφωση των νέων συνθηκών, το «καπάκι» σε ένα υπογείως κοχλάζον περιβάλλον λόγω διαφοροποιήσεων μεταξύ στελεχών μπορεί να εκτιναχθεί.
Παράλληλα, η αναδιάταξη στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα σε ηγετικό επίπεδο με τις εσωκομματικές εκλογές για πρόεδρο, μπορεί να οδηγήσει, όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, σε αλλαγή πολιτικού τοπίου και επομένως σε νέα ανάγνωση των δεδομένων! Κι ας παραμένουν ορόσημο για τη Χαριλάου Τρικούπη οι ευρωεκλογές. Η αβεβαιότητα ενισχύεται. Εχουν γίνει διεργασίες ή επαφές σε όλο τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που θα συνεχιστούν, μια και προβάλλεται ως μείζον να δημιουργηθεί ένας πόλος εξουσίας με κεντροαριστερό πρόσημο απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο προοδευτικός χώρος απέναντι στη ΝΔ δεν θα δομηθεί με συγκολλήσεις κομμάτων και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν χωρούν ούτε προοδευτικά μονοπώλια ούτε αποκλειστικότητες της αλήθειας, χωρίς εγωισμούς και περιττές βεβαιότητες» είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας στον χαιρετισμό του στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ασταθής ρητορική
Είναι πιο οξυμένη, αν και ασταθής (σχεδόν τρεμάμενη), η ρητορική Ανδρουλάκη απέναντι στη ΝΔ, καθώς έχουν ήδη μπει ή αναμένεται να μπουν κι άλλοι «παίκτες» στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στα σκαριά είναι η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου που έχει κεντροδεξιά ατζέντα. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ανάδυσης σχημάτων κεντροαριστερής κοπής, σε παράλληλο ρυθμό με τη Νέα Αριστερά, που ως χώρο, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η Χαριλάου Τρικούπη τον αντιμετωπίζει θετικά, σαν επίδοξο συνομιλητή σε διάλογο για την επόμενη μέρα μετά τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης έχει κάνει περισσότερες από δύο συναντήσεις με τον πρώην βουλευτή Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος προ ημερών εντάχθηκε στη Νέα Αριστερά ως υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού και στην πορεία ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ομως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχουν αντίστροφη κατεύθυνση.
Πάντως το ΠΑΣΟΚ υφίσταται εσωκομματικά την πίεση για ενίσχυση των εκλογικών του ποσοστών, ενώ από τα δεξιά του είναι έντονη η επίθεση του Μαξίμου, σε συνδυασμό με την κριτική στελεχών του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού/εκσυγχρονιστικού χώρου της σοσιαλδημοκρατίας.
Μοιάζουν με σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων: από τη μια η προπαγάνδα της ΝΔ κατά της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη που την κατηγορεί για αναχρονισμό επειδή το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και από την άλλη η άποψη που εκφράζει η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για το ΠΑΣΟΚ.
«Αν ήμουν βουλευτής, θα ψήφιζα το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια» σημείωσε η Αννα Διαμαντοπούλου. Μάλιστα ουσιαστικά εντάσσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη σε ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού που «αρνείται να προχωρήσει στον 21ο αιώνα και μένει στη δεκαετία του ’80» (Ρ/Σ Παραπολιτικά, 22.2.24).
Με ανάλογα επιχειρήματα στελέχη της ΝΔ κατηγορούν τον Ν. Ανδρουλάκη. «Στα λόγια προοδευτικός, στην πράξη εκπρόσωπος του πιο γνήσιου αναχρονισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα προέβαλε (Σκάι) ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είχε δύο επιλογές: ή να μιλήσει με την κοινωνία ή να συμπεριφερθεί ως γραμματέας νεολαίας σε κεντροαριστερή παράταξη της δεκαετίας του 1980-90». Οποία ταύτιση της μητσοτακικής ΝΔ και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ!
Παλινωδίες
Κάπου ανάμεσα ο Ν. Ανδρουλάκης, με παλινωδίες στην τακτική και χωρίς να «κόβει» τη συναινετική γραμμή με τη ΝΔ, παραπαίει με ρητορικές κορόνες άλλοτε για τις υποκλοπές, άλλοτε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, άλλοτε με τις μομφές του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου («Είναι κρίμα, συνεπώς, που το ΠΑΣΟΚ αποκλείει εκ προοιμίου κάθε συζήτηση για ένα ζήτημα μεγάλης συμβολικής σημασίας, στο οποίο είχε, όπως πιστεύω, πολλά να εισφέρει» σημείωσε στην «Καθημερινή», 23.2.2024, για τη θέση καταψήφισης του νομοσχεδίου), άλλοτε με τα πυρά της «εκσυγχρονίστριας» Νάντιας Γιαννακοπούλου κατά του τομεάρχη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Παραστατίδη.
Σε μια περίοδο που κορυφώνεται η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται οι διαγκωνισμοί όχι μόνο για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και για τη διαμόρφωση μετώπου στην κεντροαριστερά που θα αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις την εκλογική κυριαρχία της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη. Αναπτύσσονται κινήσεις ώσμωσης μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και τμήματος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που προετοιμάζουν το κεντροαριστερό έδαφος για κοινές δράσεις ώστε με επίκεντρο τις ευρωεκλογές (κυρίως μετά τις κάλπες), υπό προϋποθέσεις, να αναπτυχθούν δυνατότητες πολιτικών συγκλίσεων.