Τον 2o υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ είχε η Ελλάδα τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), πιστοποιώντας με κάθε επίσημο τρόπο ότι οι ανατιμήσεις συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, ενώ η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ελέγξει την εφιαλτική κατάσταση με τις τεράστιες ανατιμήσεις που πλήττουν καθημερινά τα ελληνικά νοικοκυριά.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 8,3% έναντι αύξησης 8,9% τον Δεκέμβριο, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν στο 4,8% και στην ευρωζώνη 5,7%, δηλαδή στην Ελλάδα οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη! Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο του 2023 η χώρα ήταν πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων. Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι συνεχές, μη παροδικό και πλήττει τους καταναλωτές για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση κωφεύει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις με ημίμετρα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πρόγραμμα μόνιμης μείωσης τιμών. Αλλωστε, τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, δηλαδή έπειτα από πολλούς μήνες έκρηξης των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός στη χώρα μας οφείλεται στα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 11,5% έναντι αύξησης 12,3% τον Δεκέμβριο. Στην Ε.Ε. οι τιμές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν κατά 6,3% και στην ευρωζώνη κατά 7%, δηλαδή πολύ λιγότερο απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Αντίθετα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα 5,3%, περίπου όσο και στην ΕΕ (5,2%) και ελαφρά λιγότερο απ’ ό,τι στην ευρωζώνη (5,9%). Ειδικότερα, οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά, καθώς και στις δύο αυτές βασικές κατηγορίες τροφίμων σημειώθηκε αύξηση 14% έναντι αύξησης 11,8% στην Ε.Ε. και 10,5% στην ευρωζώνη. Οι υψηλές αυξήσεις στα προϊόντα αυτά αντανακλούν αντίστοιχα υψηλές τιμές στο χωράφι, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροών-εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται, πάντως, στην τιμή του ελαιολάδου, η οποία ανήλθε στο 67,4% στην Ελλάδα έναντι 49,6% στην Ε.Ε. και 50,7% στην ευρωζώνη. Υψηλότερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές για το κρέας (6% στην Ελλάδα έναντι 3,9% στην Ε.Ε. και 4,4% στην ευρωζώνη). Στις πατάτες η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και τον Ιανουάριο, αλλά χαμηλότερη από ό,τι στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη (8,3% έναντι 11,8% και 10,5%, αντίστοιχα).