Μεγάλες αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προς το τέλος του έτους, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου να αποκαλύπτει ότι θα βασιστούν στην έκθεση Πισσαρίδη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος για τον οποίο παρέχεται το επίδομα ανεργίας είναι για να μη μειωθεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο αυτού που λαμβάνει επίδομα ανεργίας.
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ασχέτως των εισφορών τις οποίες έχει καταβάλει κάποιος, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό και μάλιστα σε όλη τη χρονική διάρκεια στην οποία καταβάλλεται». Η έκθεση Πισσαρίδη αναφέρει ότι το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. «Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα τρία έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολουμένων τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ)».
Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι το επίδομα να εκκινά με το 80% του τελευταίου μισθού του ανέργου και να μειώνεται σταδιακά, ώστε αφενός μεν να μην υπάρχει ραγδαία μείωση του εισοδήματός του, αφετέρου δε ως ένα κίνητρο να επανενταχθεί γρήγορα στην αγορά εργασίας.