Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι η είσοδος στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Στην παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου, τόνισε την ανάγκη οι υποψήφιοι να πληρούν και τα επιπλέον κριτήρια που θα θέτει το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο. Η έναρξη της διαδικασίας εγγραφών προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2025.
Ο Πιερρακάκης επεσήμανε ότι για την είσοδο σε αυτά τα παραρτήματα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να καλύπτουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τους ενδιαφέρει, βάση που θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής τους στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου επί 0,8.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε ότι το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος θα είναι 2 εκατ. ευρώ, διανεμημένο σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις υποχρεωτικές σχολές και 500.000 ευρώ για τα κτιριακά έξοδα.
Τα πανεπιστήμια που κατέχουν θέση στα 20 πρώτα της διεθνούς κατάταξης θα έχουν τη δυνατότητα ίδρυσης μίας σχολής χωρίς εξετάσεις, με τα κριτήρια ίδρυσης να είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη. Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα είναι υπεύθυνη για την τήρηση αυτών των κριτηρίων, ενώ τα παραρτήματα θα λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε επίσης ότι όσοι κατέχουν διεθνές μπακαλορεά ή απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το ελληνικό, θα μπορούν να εγγράφονται χωρίς να υποβληθούν σε εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ.
Τέλος, το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση εντός της ημέρας.