Τη διακοπή των εργασιών της Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών και την επανεκκίνησή τους όταν τελειώσει το ανακριτικό της έργο η τακτική δικαιοσύνη, έχουν ζητήσει 29 συγγενείς θυμάτων με εξώδικο που απέστειλαν στην Επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία».
Η διαμάχη γύρω από την πρόταση διακοπής των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, μέχρι την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας από την τακτική δικαιοσύνη, φέρνει στο προσκήνιο τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της διαχείρισης των συνεπειών της τραγωδίας. Η πρόταση, την οποία υποστήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, αλλά απορρίφθηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αναδεικνύει τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο πώς θα πρέπει να ερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν τα αίτια και οι ευθύνες για το συμβάν.
Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης από την ΝΔ, εκφράζοντας τη θέση για συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής, υπογραμμίζει την πεποίθηση ότι η διερεύνηση από την Επιτροπή θα συμβάλλει στην αποσαφήνιση των συνθηκών που οδήγησαν στην τραγωδία. Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη ολοκλήρωσης της ανακριτικής διαδικασίας πριν την επανεκκίνηση των εργασιών της Επιτροπής, προκειμένου η διαδικασία να μην επηρεάζεται από παράλληλες πολιτικές ερευνητικές δραστηριότητες.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, που συμφωνούν με τη συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής, καθώς και η προειδοποίηση από τη Νέα Αριστερά για τον κίνδυνο απώλειας της αξιοπιστίας της Εξεταστικής, εντείνουν τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και δικαστικών μέσων που χρησιμοποιούνται για τη διαλεύκανση των συνθηκών που προκάλεσαν το έγκλημα στα Τέμπη.
Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει την πολυπλοκότητα της διαχείρισης μιας τόσο σοβαρής κρίσης, που εμπλέκει τόσο την ανάγκη για άμεση και διαφανή διερεύνηση των ευθυνών, όσο και την ανάγκη για σεβασμό των δικονομικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων των θυμάτων και των συγγενών τους. Το αίτημα για διακοπή και επανεκκίνηση των εργασιών της Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας αντανακλά τη διχογνωμία που υπάρχει σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσει η εξερεύνηση της αλήθειας και η διασφάλιση της δικαιοσύνης.