ΣΕΒ: Αισιοδοξίας στις ελληνικές επιχειρήσεις

Η πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ “O Σφυγμός του Επιχειρείν” καταγράφει ένα αισιόδοξο κλίμα στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σε δείγμα 624 επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα. Ενδιαφέροντα ευρήματα περιλαμβάνουν:

  1. Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης κρίνεται θετικά από το 53% των επιχειρηματιών, το υψηλότερο ποσοστό από το 2017 έως το 2023.
  2. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των επιχειρήσεων βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2017, με τις μεσαίες επιχειρήσεις να είναι οι πιο αισιόδοξες.
  3. Περίπου το 50% των επιχειρήσεων ανέφερε αύξηση τζίρου το 2023, ενώ προβλέπεται η συνέχιση αυτής της τάσης και για το 2024.
  4. Το κόστος ενέργειας και η ανάγκη για σταθερό φορολογικό πλαίσιο αναδεικνύονται ως κύριες προκλήσεις, μαζί με τη σύγχρονη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη για πιο γρήγορες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παρατήρησε επίσης την ανάγκη για βελτίωση στην παιδεία, την ενίσχυση της δια βίου μάθησης και την επικέντρωση σε δεξιότητες όπως η καινοτομία και η συνεργασία. Σε σχέση με τους μισθούς, τόνισε τη σημασία της διατηρησιμότητας και της συνάφειας με την παραγωγικότητα, καθώς και την ανάγκη μείωσης της φορολογίας εργασίας. Σχετικά με την ακρίβεια, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ανταγωνισμού αντί της υπερρύθμισης της αγοράς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;