Βρετανική οδηγία για αποφυγή εμβολιασμού με AstraZeneca

Η Μεικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) σύστησε ότι θα πρέπει να προσφέρεται στις ηλικίες κάτω των 40 ετών ένα (εναλλακτικό) εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna αντί της Astra Zeneca (τον Απρίλιο η ρύθμιση αφορούσε τους κάτω των 30 ετών) ως ένα μέτρο «μέγιστης προφύλαξης».

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσε χθες ότι η θέση της JCVI και της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) «συνεχίζει να είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford/AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων… Η JCVI εξετάζει τις συστάσεις της με βάση τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές.

»Η Βρετανία οδεύει προς το να προσφέρει ένα εμβόλιο σε όλους τους ενήλικες μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Τον Απρίλιο, η JCVI συνέστησε να προσφέρεται ένα εναλλακτικό εμβόλιο αντί αυτού της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 30 ετών. Οι έγκυες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώθηκαν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna».

Στα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Βρετανίας δήλωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης των σπάνιων θρομβοεμβολών σε συνδυασμό χαμηλών αριθμών αιμοπεταλίων ήταν 10,5 ανά 1 εκατομμύριο δόσεις, σε σύγκριση με 9,3 ανά 1 εκατομμύριο την προηγούμενη εβδομάδα. Η JCVI συνέταξε τις συστάσεις της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και μια ανακοίνωση από την κυβέρνηση αναμένεται αργότερα σήμερα (Independent).

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι σπάνιες θρομβοεμβολές που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκαν περισσότερο σε γυναίκες από ό,τι σε άνδρες, αλλά η διαφορά ήταν μικρή».

FDA

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνέχισε να αναλαμβάνει δράση στη συνεχιζόμενη αντίδραση στην πανδημία COVID-19:

Σήμερα η FDA ανακοινώνει αναθεωρήσεις στα ενημερωτικά δελτία ασθενών και παρόχων για τα Moderna και Pfizer-BioNTech σχετικά με τους προτεινόμενους αυξημένους κινδύνους μυοκαρδίτιδας (φλεγμονή του καρδιακού μυός) και περικαρδίτιδας (φλεγμονή του ιστού που περιβάλλει την καρδιά) μετά τον εμβολιασμό.

Για κάθε εμβόλιο, τα ενημερωτικά δελτία τόσο για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που χορηγούν εμβόλια (πάροχοι εμβολιασμού) όσο και για παραλήπτες και φροντιστές έχουν αναθεωρηθεί ώστε να περιλαμβάνουν προειδοποίηση για μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.

Αυτή η ενημέρωση ακολουθεί μια εκτενή ανασκόπηση των πληροφοριών και τη συζήτηση της συνεδρίασης της «Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης» των CDCs την Τετάρτη. 

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη συνάντηση ενίσχυσαν την απόφαση της FDA να επανεξετάσει τα ενημερωτικά δελτία και να ενημερώσει περαιτέρω τις συγκεκριμένες αναθεωρήσεις. 

Η προειδοποίηση στα ενημερωτικά δελτία για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που χορηγούν εμβόλια σημειώνει ότι οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών υποδηλώνουν αυξημένους κινδύνους μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση και με έναρξη συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες από τον εμβολιασμό. 

Επιπλέον, τα ενημερωτικά δελτία για τους παραλήπτες και τους φροντιστές για αυτά τα εμβόλια σημειώνουν ότι οι παραλήπτες εμβολίων πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια εάν νιώσουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αισθήματα ότι έχουν γρήγορο χτύπημα ή φτερουγίσματα της καρδιάς μετά τον εμβολιασμό. 

Η FDA και τα CDCs παρακολουθούν τις εκθέσεις, συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες και θα αξιολογήσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για αρκετούς μήνες ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση και κατά την εμφάνιση συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. 

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου