Στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στο Καβούρι, ένα θέμα κυριάρχησε στις συζητήσεις: η σημαντική μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας. Τα στατιστικά δείχνουν μια ανησυχητική προοπτική για το μέλλον, με τον πληθυσμό να αναμένεται να μειωθεί κατά 1.500.000 άτομα μέχρι το 2050, ενώ η μείωση αφορά κυρίως τους κάτω των 65 ετών, φτάνοντας τα 1.800.000 άτομα.
Ελλάδα αντιμέτωπη με Δημογραφική Κρίση: Συζητήσεις στην 3η Σύνοδο του Economist
Αυτή η δημογραφική πρόκληση δεν φαίνεται να έχει την προσοχή που απαιτείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία επικεντρώνεται σε άλλα θέματα και προτείνει την ενσωμάτωση μεταναστών ως μια από τις λύσεις.
Τα στατιστικά του 2023 παρουσιάζουν τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων από το 1932, με μείωση 23.000 από το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στις 72.244 γεννήσεις. Ο δείκτης γονιμότητας είναι κάτω από το 1,5% από το 1987, με 1,5 παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας.
Στο συνέδριο, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέδειξε την επείγουσα φύση της δημογραφικής κρίσης. Τόνισε την ανάγκη σταθεροποίησης στον τομέα των γεννήσεων και ανακοίνωσε ένα action plan, το οποίο θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό, εστιάζοντας στην εξισορρόπηση της εργασίας και της προσωπικής ζωής, καθώς και στην ενσωμάτωση των μεταναστών.
Το κείμενο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ενώ η δημογραφική πρόκληση είναι σημαντική, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει αποφασιστικά βήματα για την αντιμετώπισή της.