Η Ρωσία δεν θα συζητήσει για τον έλεγχο πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ όσο η Ουάσινγκτον στηρίζει το Κίεβο

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι είναι αδύνατον να συζητήσει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ χωρίς να ληφθεί υπόψιν η κατάσταση στην Ουκρανία, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει στρατιωτική κυριαρχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ουάσινγκτον έχει προτείνει τον διαχωρισμό των δύο θεμάτων και την επανέναρξη των συνομιλιών για τη «στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια του κόσμου.

Ωστόσο ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η πρόταση είναι μη αποδέκτη για τη Ρωσία λόγω της στήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία στον πόλεμο που τώρα πλησιάζει στο τέλος της δεύτερης χρονιάς του.

«Δεν βλέπουμε το παραμικρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ να διευθετήσουν την ουκρανική σύγκρουση και να εισακούσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Δύση ότι ωθεί την Ουκρανία να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα βαθιά εντός της Ρωσίας. Τέτοια χτυπήματα έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην πόλη Μπέλγκοροντ που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους στις 30 Δεκεμβρίου.

Ο Λαβρόφ δεν έδωσε στοιχεία για το πού βασίζει την εκτίμησή του ότι η Δύση ενθαρρύνει την Ουκρανία να πραγματοποιεί τέτοιες επιθέσεις, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν υπάρχει βάση για να συζητηθούν έλεγχοι στα όπλα όσο η Δύση διεξάγει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «υβριδικό πόλεμο» κατά της Μόσχας.

«Δεν απορρίπτουμε αυτή την ιδέα για το μέλλον, αλλά θέτουμε ως προϋπόθεση για αυτή την πιθανότητα την εγκατάλειψη από τη Δύση της πολιτικής της για υπονόμευση και μη σεβασμό των ρωσικών συμφερόντων», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα