Αδιαμφισβήτητη υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με 20,6% διαφορά από το 2ο ΠΑΣΟΚ, καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO που δημοσιεύτηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά»
Η πρώτη δημοσκόπηση της GPO για το 2024 αποτυπώνει το πολιτικό κλίµα στην αρχή του νέου έτους, µε τη δηµόσια συζήτηση να κυριαρχείται από το ζήτηµα του πολιτικού γάµου και της τεκνοθεσίας των οµόφυλων ζευγαριών.
Θέµατα που φαίνεται να έχουν πολιτικό αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης, που παραµένει βέβαια κραταιή, αλλά και ελαφρώς τραυµατισµένη στο εσωτερικό της, όπως, άλλωστε, ήταν αναµενόµενο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήξερε πως, όταν άνοιγε το συγκεκριµένο ζήτηµα, το πιο πιθανό ήταν να αντιµετωπίσει αντιδράσεις από το δεξιό ακροατήριο του κόµµατός του.
Δημοσκόπηση GPO: Υψηλό ποσοστό αποδοχής της κυβερνητικής πολιτικής στην εξωτερική πολιτική, αρνητική αξιολόγηση σε ασφάλεια και ακρίβεια
Ας δούµε, όµως, µε τη σειρά τα βασικά ευρήµατα της πρώτης δηµοσκόπησης για το 2024: Η συνολική αξιολόγηση για το κυβερνητικό έργο συγκεντρώνει το 45,1% των θετικών απόψεων της κοινής γνώµης, έναντι 53,3% που τοποθετείται αρνητικά.
MuteΣτους επιµέρους τοµείς άσκησης πολιτικής, η κυβέρνηση καταγράφει υψηλό ποσοστό αποδοχής στα ζητήµατα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα στο θέµα των σχέσεων µε την Τουρκία, που φαίνονται το τελευταίο διάστηµα, µετά και την επίσκεψη Ερντογάν, να εξοµαλύνονται και να µπαίνουν σε µια καλύτερη περίοδο.
Στον αντίποδα, ισχυρότατη κριτική και αρνητικές αξιολογήσεις καταγράφονται στα πεδία της ασφάλειας, της αντιµετώπισης της ακρίβειας και της Υγείας. Ειδικά τα θέµατα της ακρίβειας και της αντιµετώπισης της εγκληµατικότητας εξελίσσονται σε µόνιµα προβλήµατα, που δυσχεραίνουν ιδιαιτέρως την καθηµερινότητα των πολιτών και στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόµη να βρει αποτελεσµατική θεραπεία.
Δημοσκόπηση GPO: 57,6% υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, 38,7% κατά
Εκτός της νοµοθετικής ρύθµισης που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση για τα οµόφυλα ζευγάρια, η άλλη εµβληµατική µεταρρύθµιση που προωθείται είναι αυτή που αφορά την ίδρυση των µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών πανεπιστηµίων στη χώρα µας. Σε αυτό το πεδίο η κοινή γνώµη τάσσεται υπέρ της κυβερνητικής πρωτοβουλίας σε ποσοστό 57,6%, έναντι 38,7% που εµφανίζεται αρνητικό απέναντι σε µια τέτοια εξέλιξη.
Οι πολίτες, σε ποσοστό 56,2%, έχουν πειστεί ότι η ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων θα αναβαθµίσει συνολικά το επίπεδο της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης στη χώρα µας, ενώ ακόµα περισσότερο, σε ποσοστό 69%, πιστεύουν ότι θα υπάρξουν και σοβαρά οικονοµικά οφέλη. Οι αντιδράσεις προέρχονται κατά βάση από τα κόµµατα της Αριστεράς, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 67,4% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης µη κρατικών πανεπιστηµίων.
Δημοσκόπηση GPO: Το 48,1% να τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και το 49,8% κατά
Η κατάσταση, όπως ήδη έχουµε αναφέρει, εµφανίζεται πολύ διαφορετική στο ζήτηµα του γάµου και της υιοθεσίας για τα οµόφυλα ζευγάρια. Κατ’ αρχήν η ελληνική κοινωνία εµφανίζεται διχασµένη στο ζήτηµα του γάµου, µε το 48,1% να τάσσεται υπέρ και το 49,8% κατά. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι υπέρ τοποθετούνται στη µεγάλη τους πλειοψηφία οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ενώ αρνητικά, σε ποσοστό 58,1%, οι ψηφοφόροι της Ν.∆., οι οποίοι είναι ακόµα πιο αρνητικοί, σε ποσοστό 78,9%, απέναντι στην υιοθεσία.
Στο σύνολο του δείγµατος το 68,9% τάσσεται κατά του δικαιώµατος υιοθεσίας, έναντι 29,6% που καταγράφεται θετικό. Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι τη ρύθµιση εµφανίζεται να τη στηρίζουν πλειοψηφικά οι ψηφοφόροι της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και να την απορρίπτουν αυτοί του κυβερνώντας κόµµατος. Κατά της υιοθεσίας τοποθετούνται και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαφοροποιήσεις καταγράφονται και µεταξύ των δύο φύλων, µε τις γυναίκες να είναι πιο θετικές, όχι όµως σε πλειοψηφικό βαθµό.
Σενάρια για νέα κόμματα
Οι προεκτάσεις του ζητήµατος φαίνονται σε αυτήν τη φάση να είναι σοβαρές και να δηµιουργούν ένα κλίµα στο οποίο το 54,6% των πολιτών αναγνωρίζει µια πιθανή ιδεολογική µετατόπιση της Ν.∆., η οποία αφήνει πολιτικό χώρο για τη δηµιουργία ενός νέου κόµµατος στα δεξιά της, σύµφωνα µε το 38,8%. Εναν νέο δεξιό πολιτικό φορέα, που πιθανόν να επέλεγαν το 14,9% των ψηφοφόρων της Ν.∆., το 37,5% των «Σπαρτιατών», το 48,1% της Ελληνικής Λύσης και το 32,9% της «Νίκης».
Οι αντιδράσεις, βέβαια, αυτές έχουν υποθετικό χαρακτήρα και αποτελούν σενάρια, τα οποία, όπως έχουµε δει στο παρελθόν, είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Λειτουργούν, όµως, ως ρωγµή στο κυβερνητικό αφήγηµα και τραυµατίζουν σε έναν βαθµό το πρωθυπουργικό προφίλ, το οποίο, βέβαια, δεν απειλείται από κάποιον άλλον πολιτικό αρχηγό ούτε αµφισβητείται επί της ουσίας.
Πρόθεση ψήφου: Υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με 20,6% διαφορά από το 2ο ΠΑΣΟΚ
Καταγράφεται, όµως, µια πτώση περίπου 3 ποσοστιαίων µονάδων στην πρόθεση ψήφου για τη Ν.∆., η οποία από το 35,7% του ∆εκεµβρίου βρίσκεται σήµερα στο 32,9% και ακόµα χαµηλότερα, στο 30,5%, στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών.
Οι δυνάµεις, όµως, των άλλων κοµµάτων παραµένουν σταθερά σε χαµηλά ποσοστά, καθώς κανένα από αυτά δεν φαίνεται να µπορεί να αναπτύξει δυναµική και να απειλήσει ουσιαστικά την κυβερνητική παράταξη.
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου για βουλευτικές εκλογές καταγράφονται τα παρακάτω ποσοστά
ΝΔ: 32,9%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:12,3%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,1%
ΚΚΕ: 8,3%
Σπαρτιάτες: 1,9%
Ελληνική Λύση: 6%
Νίκη: 2,7%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,7%
Μέρα25: 2,1%
Νέα Αριστερά: 1,9%
Άλλο: 2,7%
Λευκό, Άκυρο: 1,2%
Δεν θα ψηφίσω: 2,1%
Αναποφάσιστοι: 13,1%
Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου καταγράφονται τα παρακάτω ποσοστά
ΝΔ: 30,5%
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 11,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,3%
ΚΚΕ: 7,1%
Σπαρτιάτες: 1,7%
Ελληνική Λύση: 5,5%
Νίκη: 2%
Πλεύση Ελευθερίας: 1,9%
Μέρα25: 2,6%
Νέα Αριστερά: 2,1%
Άλλο: 1,8%
Λευκό: 0,9%
Δεν θα ψηφίσω: 2,7%
Αναποφάσιστοι: 19,8%
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΣΚΟΠΟΣ: ∆ηµοσκόπηση – έρευνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. ΧΡΟΝIKH ΠΕΡΙΟ∆ΟΣ: 09-11/01/2024. ∆ΕΙΓΜΑ: 1.000 άτοµα, ηλικίας 17+ ετών / Πραγµατοποιήθηκε στο σύνολό του. ΜΕΘΟ∆ΟΣ ∆ΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Στρωµατοποιηµένη δειγµατοληψία. Το δείγµα κατανεµήθηκε µε τη µέθοδο των ποσοστώσεων, µε αναλογία κατοίκων ως προς τις Περιφέρειες, το φύλο την ηλικία και την κοµµατική προτίµηση. ΜΕΘΟ∆ΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις µε χρήση συστήµατος CATI και CAWI µε τη χρήση δοµηµένου ερωτηµατολογίου. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ± 3,1%. Επισηµαίνουµε ότι τα στοιχεία της µέτρησης που παρουσιάζουµε αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδοµένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.