Δυσκολεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώσει στην κοινωνική – οικονομική ατζέντα με θέματα εσωκομματικής φύσης να ανακύπτουν διαρκώς από τις γιορτές και έπειτα. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιστρέφοντας χθες στα καθήκοντά του μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ, επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου ώστε να στραφεί η συζήτηση από ενέργειες όπως το προσωπικό δάνειο και το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, στην φιλοξενία Μπλίνκεν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι του στα Χανιά.
Στο μεταξύ νέο θέμα αντιπαράθεσης ή έστω συζήτησης προέκυψε από την πρωτοβουλία που δημοσιοποίησαν χθες το πρωί οι Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος και Ραγκούσης με την οποία προτείνουν την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών – το γνωστό PES – με μετακίνηση από την ομάδα της ευρωαριστεράς που ανήκει σήμερα. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υπενθυμίζεται, έχει θέσει το θέμα της ένταξης στο PES από το καλοκαίρι, αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές. Και οι Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος σε πρόσφατες παρεμβάσεις τους σε συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής έχουν αναδείξει έντονα το θέμα της κεντροαριστεράς.
«Μένουμε Αριστερά»
Η αντίδραση της Κουμουνδούρου μέσω άτυπων διαρροών ήταν ότι για το θέμα έχει τοποθετηθεί πρόσφατα ο πρόεδρος στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, όπου ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Περαιτέρω σημείωναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγέτιδα δύναμη στην ευρωπαϊκή αριστερά και δεν σκοπεύει να απεμπολήσει τον ρόλο αυτό, αλλά ταυτόχρονα παραμένει η γέφυρα με Σοσιαλιστές και Πράσινους. Εν όψει των ευρωεκλογών δε η ηγεσία θέλει να στηρίξει το αφήγημα περί της σύγχρονης κυβερνητικής αριστεράς. Ανήκει όμως στην Αριστερά. Σημείωναν από την άλλη πως «φυσικά και έχουν το δικαίωμα στελέχη που πιστεύουν κάτι άλλο να το θέσουν στα όργανα».
Η ηγεσία πάντως, ουσιαστικά θεωρεί το θέμα λήξαν σε επίπεδο αποφάσεων και διαμηνύει ότι αυτό θα αλλάξει ως τις επικείμενες ευρωεκλογές.
«Δεν είναι στόχος η καταγραφή ούτε η αντιπαράθεση με το κόμμα»
Τα τρία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας που άνοιξαν το θέμα με την κοινή τους ανακοίνωση πάντως, αναμένεται να επιμείνουν (θα το θέσουν και στην επικείμενη ΚΕ και στο Συνέδριο) και όπως εξηγούν δεν έχουν στόχο να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο ή το κόμμα, ούτε επιδιώκουν κάποια καταγραφή συσχετισμών. Απλώς, λένε, εκφράζουν την θέση τους για ένα θέμα που θεωρούν κρίσιμο για την επανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν πως τώρα είναι η στιγμή να τεθεί, με την ευκαιρία του Συνεδρίου που μπορεί να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα στρατηγικής κατεύθυνσης, και φυσικά εν όψει των ευρωεκλογών. «Πότε θα ήταν καλό να το θέσουμε; Μετά τις ευρωεκλογές, με την επόμενη αναμέτρηση να είναι σε 5 χρόνια;» διερωτάται ενδεικτικά ένας εκ των τριών μιλώντας στο topontiki.gr, αντιδρώντας και στους σχολιασμούς ως προς το τάιμινγκ και το αν βοηθάει την κεντρική ατζέντα. Για το τελευταίο αφήνεται και μια αιχμή έναντι της ηγεσίας και των τελευταίων αμφιλεγόμενων κινήσεών της (προσωπικό δάνειο, Σπέτσες, πρόταση υπουργείου το 2019), ότι εν πάση περιπτώσει είναι ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα για το οποίο είναι επιτακτική η συζήτηση και σίγουρα δεν είναι αυτή η κίνηση που εμποδίζει την ανάδειξη της κεντρικής ατζέντας για την ακρίβεια και τα λοιπά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.
«Η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ περνά μέσα από την κεντροαριστερά»
Στο κείμενό τους οι Ζαχαριάδης – Θεοχαρόπουλος – Ραγκούσης, καλούν μεταξύ άλλων να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά «ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς» κάτι που μπορεί να σηματοδοτήσει μέσα από «γενναίες αποφάσεις» όπως η ένταξή του «στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία όλα τα τελευταία χρόνια προσκαλείται και αποδέχεται να συμμετέχει ως παρατηρητής». Σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτός που ήταν το 2004 όταν ιδρύθηκε το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ούτε αυτός της εποχής των μνημονίων. «Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς» σημειώνουν, προσθέτοντας πως κάθε καθυστέρηση «μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο». Αυτό με τη σειρά του «δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου». «Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν, «είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά», ο οποίος «μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές».
Πρώτες αντιδράσεις: Οι υπέρ, οι κατά και οι ενδιάμεσα
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν άμεσα με άλλους να διαφωνούν, άλλους να συμφωνούν κι άλλους να στέκονται κάπου ενδιάμεσα.
Πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη ο οποίος σημείωσε πως «είναι φθαρμένη και τελειωμένη η υπόθεση της σοσιαλδημοκρατίας», διεμήνυσε δε πως ο ίδιος «δε χωρά» σε κάτι τέτοιο.
Επίσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι θα γίνει καλύτερη ζωή των πολιτών αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετακομίσει στη μία ή στην άλλη ευρώ κοινοβουλευτική ομάδα». Σημείωσε ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί στο Έκτακτο Συνέδριο από την άλλη θύμισε ότι «η καταστατική πρόβλεψη του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι η ευρωκοινοβουλευτική του ομάδα ανήκει στην Αριστερά».
Θετική ήταν η υποδοχή από τον βουλευτή Κιλκίς Πέτρο Παππά, εκ των στενών υποστηρικτών του προέδρου, ο οποίος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεολογικά πιο κοντά στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή είναι η προσωπική του άποψη.
Ο Νίκος Παππάς, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ήδη συμμετέχει στις προ συσκέψεις και τις διαδικασίες των ευρωπαίων σοσιαλιστών» και πως «το μείζον είναι να αξιοποιήσουμε τις άριστες σχέσεις με αριστερά, πράσινους και σοσιαλιστές ώστε να εργαστούμε από κοινού για την αυτονομία της Ευρώπης».
Στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημείωνε στο topontiki.gr πως δεν έχει πρόβλημα με το να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, εκτιμούσε ως τόσο πως σε επίπεδο αποφάσεων τα πράγματα κινούνται πιο αργά και αυτή είναι μια συζήτηση που δεν αφορά τον άμεσο ορίζοντα (μέχρι τις ευρωεκλογές), πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα».
Συνεδριάζει το προεδρείο της ΚΟ
Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκεί είναι πιθανό να τεθεί το θέμα των Σπετσών, αν και το πιθανότερο είναι να τεθεί στο επίπεδο της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Πάντως κοινοβουλευτικό στέλεχος εκτιμούσε ότι πλέον δεν τίθεται θέμα να παρθεί πίσω το τριήμερο, απλώς θα μπορούσε να συζητηθεί το θέμα που δημιουργήθηκε.
Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει και η Επιτροπή Θέσεων για να επιθεωρήσει τα κεφάλαια που θα συνθέσουν το τελικό κείμενο θέσεων που θα εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή. Για την προετοιμασία της τελευταίας θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία το πρωί της Παρασκευής στις 11π.μ.