Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Λέκκας αναφέρει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι θέμα χρόνου να συμβεί ένα μεγάλο σεισμό στην περιοχή, με μέγεθος περίπου 7,7-7,8 βαθμών.
Η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλη τρωτότητα, καθώς πολλά κτήρια είναι παλιά, και η πόλη έχει πληθυσμό περίπου 20 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην εκδήλωση ενός μεγάλου σεισμού μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια που θα απελευθερωθεί κατά τη στιγμή του.
Διαβάστε οπωσδήποτε: Αλλάζουν τα δεδομένα για τον μεγάλο σεισμό που θα έδινε το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης
Ο επιστήμονας τονίζει τη σημασία της αντισεισμικής προστασίας των κατασκευών, της εκπαίδευσης του πληθυσμού, της ενημέρωσης και του προσεισμικού ελέγχου. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα και η πειθαρχία του πληθυσμού παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων μεγάλων σεισμών.
Σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Λέκκας επισημαίνει την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, εκπαίδευση, ενημέρωση και προσεισμικό έλεγχο. Επίσης, εκφράζει την ελπίδα για εφαρμογή προσεισμικού ελέγχου σε όλα τα κτήρια της χώρας, καθώς και την έκδοση πιστοποιητικού στατικής επάρκειας.
Ο κ. Λέκκας σχολιάζει επίσης το σύστημα προειδοποίησης για σεισμούς, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης του πληθυσμού. Αναφέρει ότι το σήμα προειδοποίησης πρέπει να φτάνει πριν από τα σεισμικά κύματα για να είναι αποτελεσματικό. Εκφράζει επίσης τη θαυμαστική άποψή του για τη συλλογικότητα και την πειθαρχία των Ιαπώνων στη διαχείριση των σεισμών.
Τέλος, αναφέρει ότι η εκπαίδευση του πληθυσμού είναι ουσιώδης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών και παραδίδει διδάγματα από παρόμοιες περιπτώσεις, όπως εκείνη στο Μεξικό το 2019.