Θα καταπιούν πάλι οι ΗΠΑ το πικρό χάπι;
Η πυρκαγιά είναι έτοιμη να επεκταθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή; Εκεί που όλοι συζητούσαν πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, δύο εξελίξεις ήρθαν να ρίξουν πολύ λάδι στη φωτιά.
Πρώτα η δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς , Αλ Αρούρι, στον Λίβανο. Μετά οι δυο βόμβες στην ιρανική πόλη Κερμάν-κοντά στον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, πρώην αρχιτέκτονα των ιρανικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή-που προκάλεσαν τον θάνατο κάπου 100 ανθρώπων.
Για την πρώτη επίθεση δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ευθύνεται το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ επαίνεσε τη Μοσάντ και τη Σιν Μπετ για την επιτυχία της επίθεσης. Το παραδέχτηκαν και οι Αμερικανοί, άλλωστε.
Πίσω από το μακελειό στο Κερμάν πάντως δεν αποκλείεται να κρύβεται το Ισλαμικό Κράτος: Ο ISIS του Χορασάν, το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει στο Αφγανιστάν, έχει ήδη χτυπήσει σιιτικά ιερά στο Ιράν. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι άλλωστε πολύ καλές στο να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες, που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή για να εμφανιστούν και πάλι στο προσκήνιο.
Διαβάστε οπωσδήποτε: Reuters: Ο στόχος του Άντονι Μπλίνκεν και ο ρόλος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Σε κάθε περίπτωση, οι δράστες το μόνο που επιδιώκουν είναι η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Η εξάπλωση της «πυρκαγιάς» θα μπορούσε να αφορά όχι μόνο το Ιράν και τον Λίβανο, αλλά και τη και τη Δυτική Όχθη. Ο Αλ Αρούρι που κατάγεται από ένα χωριό κοντά στη Ραμάλα, ηγείτο άλλωστε της Χαμάς, στη Δυτική Οχθη. Ήταν μάλιστα ο σύνδεσμος μεταξύ της Χαμάς και των άλλων φιλοϊρανικών φατριών, ο αρχιτέκτονας της λεγόμενης «ενότητας των μετώπων».
H δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, θα κάνει ακόμη πιο εξτρεμιστική την οργάνωση, Καθώς ενισχύει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι δεν έχει νόημα να χαμηλώσει η Χαμάς τους τόνους εάν είναι αυτή η αντίδραση του Ισραήλ.
Η δολοφονία του Αλ Αρούρι στο Λίβανο έχει επίσης παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνη του Ιρανού στρατηγού Πασδαράν Μουσαβί στη Συρία: Το Ισραήλ στοχεύει εκείνους που «συνδέουν τα μέτωπα» εναντίον του. Η καταστροφή στη Γάζα, η αποκάλυψη των Times of Israel, ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου καταλήγει σε συμφωνία με το Κονγκό και άλλες αφρικανικές χώρες για ένα σχέδιο εθελοντικής μετανάστευσης των Παλαιστινίων από τη Γάζα και οι τελευταίες δολοφονίες, οδηγεί στη σκέψη ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου θέλει να εκμεταλλευτεί την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, για να ξεκαθαρίσει οριστικά τους λογαριασμούς του, με όλους στην περιοχή.
Με απλά λόγια: Η ένταση στη Μέση Ανατολή, που είναι ήδη υψηλή, έχει φτάσει στο μέγιστο επίπεδο συναγερμού. Τη στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ έστελναν σήμα «κατευνασμού» στην Τεχεράνη αποσύροντας το αεροπλανοφόρο Gerald Ford από τη Μεσόγειο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν φθάνει αύριο στο Ισραήλ, ξεκινώντας την τέταρτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή από την αρχή του πολέμου,με την ελπίδα να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου στη Γάζα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί πρέπει να καταπιούν ένα πικρό χάπι από το Ισραήλ. Αναμφίβολα, δεν τους αρέσει, γιατί τελικά δεν λαμβάνονται υπόψη, αλλά με το Ισραήλ πρέπει να το καταπιούν και να σιωπήσουν. Το έχουν πει πολλές φορές, έστω και με ήπιο τρόπο: δεν είναι ο τρόπος να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος του οποίου η στρατιωτική επιβίωση εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.