Οι Γερμανοί ξανάρχονται με άγριες διαθέσεις – Καταστροφικό για την Ελλάδα το νέο δόγμα λιτότητας

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ για την Ελλάδα και τις υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου είναι το νέο δόγμα λιτότητας μηδενικών ελλειμμάτων και δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιδιώκει να επιβάλει ο διάδοχος της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, που είναι φαβορί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για την ανάδειξή του σε καγκελάριο της Γερμανίας.

Ο Λάσετ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί την αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους και εμφανίζεται αποφασισμένος να επιβάλει σκληρή λιτότητα για να επανέλθει η Ευρώπη σε καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ηδη το δόγμα Λάσετ έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στον τραπεζικό τομέα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σφίγγει τα λουριά και να απαιτεί συγχωνεύσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Οι επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας ενδεχόμενη εφαρμογή του νέου δόγματος των συντηρητικών δυνάμεων της Γερμανίας είναι καταστροφικές.

Είναι σίγουρο ότι το Βερολίνο θα αρχίσει να επαναφέρει το ζήτημα του δημόσιου χρέους.

Τα επιτόκια αναγκαστικά θα εκτιναχθούν στα ύψη, ενώ θα τελειώσει και το φθηνό χρήμα όταν η ΕΚΤ σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων.

Με συνέντευξή του στους FINANCIAL TIMES, ο Λάσετ είναι ξεκάθαρος.

Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για το χρέη της με βάση τους κανόνες του Μάαστριχτ.

Δεν είναι υπεύθυνη μία χώρα για τα χρέη μίας άλλης χώρας.

Απόστολος της ολικής επαναφοράς, ο άνθρωπος που μάλλον θα είναι διάδοχος της Μέρκελ και καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Άρμιν Λάσετ.

O νέος ηγέτης της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας αυτοσυστήθηκε με μια συνέντευξη-προγραμματική στους FINANCIAL TIMES. Με απόλυτη γερμανική καθαρότητα, που αγγίζει την ωμότητα, περιέγραψε τη νέα γερμανική στρατηγική για την επόμενη μέρα της πανδημίας… Η οποία στην ουσία είναι η παλιά, η προ της πανδημίας, μια στρατηγική με σφραγίδα Σόιμπλε, συνδυασμένη με κάποιες πινελιές πραγματισμού και πιο κεντρώου λόγου από τη Μέρκελ.

Τι προαναγγέλλει ο Άρμιν Λάσετ στους FINANCIAL TIMES; Στροφή στη «δημοσιονομική ορθοδοξία». Τέλος στο «κράτος-προστάτη», που ανέδειξε η πανδημία. Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης να θεωρηθεί μια «one-off» επιλογή, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Αποκατάσταση των δημοσιονομικών κανόνων εντός της ΕΕ και περιορισμός των ελλειμμάτων.

«Κάθε χώρα είναι υπεύθυνη για τα χρέη της, κάτω από τους κανόνες του Μάαστριχτ» λέει, και προσθέτει για όσους δεν κατάλαβαν: «Δεν είναι υπεύθυνη μια χώρα για τα χρέη μιας άλλης χώρας». Άρα, τέλος στην ιδέα της «αμοιβαιοποίησης» του χρέους.

Οι δημοσιογράφοι των «FT» ξεκινούν την παρουσίαση της συνέντευξης με μια διαπίστωση ειρωνική και σχεδόν βιτριολική, αλλά απολύτως ρεαλιστική: «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός έχει αλλάξει αμετάκλητα τον κόσμο και τα πράγματα δεν θα ξαναγίνουν ποτέ ίδια με πριν. Ο Άρμιν Λάσετ δεν είναι ένας από αυτούς».

Τι σημαίνει αυτό το κυνικό πρόγραμμα του Λάσετ για την επόμενη μέρα της πανδημίας και τις εξελίξεις στην Ευρώπη είναι κάτι το προφανές… Η στρατηγική της Γερμανίας είναι πλέον ευανάγνωστη. Η δημοσιονομική ευελιξία, οι πολιτικές χαλάρωσης, η αύξηση των δημόσιων δαπανών και οι κοινωνικές παροχές είναι μια (κακή) παρένθεση, που πρέπει να κλείσει.

Η επιστροφή στις συντηρητικές πολιτικές που βοήθησαν τη Γερμανία να γίνει κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη είναι πλέον εν εξελίξει, είναι το εύλογο σχόλιο των FINANCIAL TIMES.

Δυστυχώς και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίες θα κληθούν να υποστούν ακόμη μια φορά τον δογματισμό της Γερμανίας, φαίνεται ότι το «πνεύμα των καιρών», που έλεγε ο Νικολό Μακιαβέλι, συντονίζεται με το κόμμα του Λάσετ.

Τον τελευταίο μήνα όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια εντυπωσιακή ανατροπή των τάσεων υπέρ της Χριστιανοδημοκρατίας και σε βάρος των Πρασίνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Europeelects, στις αρχές Μαΐου οι Πράσινοι διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα έναντι της συμμαχίας CDU/CSU (24,4% και 24,3%). Σήμερα, η συμμαχία CDU/CSU έχει ξεφύγει με 27,5% έναντι 20,3% των Πρασίνων.

Οι πιθανότητες για αυτοδυναμία είναι ανύπαρκτες και το πιθανότερο σενάριο προβλέπει κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και ίσως τους Πράσινους. Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν σε μια καθαρή νίκη της Χριστιανοδημοκρατίας και βλέπουν τον Άρμιν Λάσετ στην καγκελαρία, στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ.

Αν επιστρέψει με τόσο σκληρές θέσεις στην Ευρώπη η γερμανική ορθοδοξία, είναι προφανές ότι θα επηρεαστούν δυσμενώς οι εξελίξεις σε όλες τις χώρες. Ακόμη δυσμενέστερα σε χώρες όπως η δική μας, με τα οξύτατα ζητήματα του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων. Μπορεί κάτι να αλλάξει έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου; Καλού-κακού, ας κάνουμε καμιά ευχή…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...