Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι έρευνες που ολοκληρώνονται το 2024

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μέσα στο 2024, οι υποθέσεις πιθανής νόθευσης διαγωνισμών στην αγορά μελετητικών υπηρεσιών κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στον κλάδο των οφθαλμολογικών προϊόντων.

Αυτό αναφέρεται στο εισαγωγικό μήνυμα του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανού, στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο λήγει η θητεία του κ. Λιανού και την προεδρία αναλαμβάνει η πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αϊρίν-Έβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ.

Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρεται, ότι «είναι αξιοσημείωτο πως ο αριθμός αποφάσεων της επιτροπής το 2021, 2022 και 2023 έχει αυξηθεί κατά 75% (με πλέον των 40 αποφάσεων το 2021 και 2022, και 33 αποφάσεις το 2023) σε σχέση με τον μέσο όρο τα τελευταία 5 έτη, που ήταν περίπου 20-25 αποφάσεις…Μεγάλο μέρος των προσπαθειών της επιτροπής τα τελευταία 4 έτη, εστίασε στην βελτίωση της κατάστασης σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις. Ο μέσος όρος ηλικίας υποθέσεων της επιτροπής κατέβηκε από 8 έτη τον Σεπτέμβριο 2019 σε κάτω από 2 έτη τώρα. Ενώ τον Σεπτέμβριο 2019, η παλαιότερη υπόθεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε εκκινήσει το 1996, τον Δεκέμβριο 2023 η παλαιότερη υπόθεση έχει εκκινήσει το 2019».

Ακόμη, σημειώνεται ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι είναι απαραίτητοι, καθώς το πρόγραμμα επιείκειας δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι σε άλλες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, το 80% των καρτέλ ανακαλύπτονται μέσω του προγράμματος επιείκειας.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται, ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι με την χρήση ψηφιακών εργαλείων και ήδη ελέγχονται καθημερινά περισσότεροι από 60.000 κωδικοί προϊόντων, ενώ το έργο πλήρους αυτοματοποίησης των ελέγχων βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Ο Γιάννης Λιανός, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ολοκληρώνει το μήνυμα του για τον απολογισμό δράσεων της επιτροπής, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του και ευχόμενος «κάθε επιτυχία στη νέα Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κα Μ. Σαρπ και την ομάδα της».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις