«Η έκρηξη του ηφαιστείου φοβόμαστε ότι θα εξαφανίσει…» – Κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Ισλανδίας

Τα φετινά Χριστούγεννα φέρνουν διαφορετική πραγματικότητα για τους κατοίκους της πόλης Γκρίνταβικ μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας. Ο φόβος ότι η περιοχή τους θα εξαφανιστεί και θα θαφτεί κάτω από τη λάβα προκαλεί έντονη ανησυχία.

Ένας πρώην ψαράς, 63 ετών, από τους 4.000 κατοίκους του Γκρίνταβικ, εγκατέλειψε το σπίτι του λόγω των φόβων για την έκρηξη του ηφαιστείου. Ο ψαράς τονίζει το άγχος που υπάρχει, παρατηρώντας ότι πάντα ανησυχούν για την εξαφάνιση του Γκρίνταβικ από τον χάρτη.

Μόνον επιστήμονες και άνθρωποι με συνοδεία αστυνομίας επιτρέπεται να πλησιάσουν το ηφαίστειο λόγω του επικίνδυνου εδάφους μετά την έκρηξη.

Η αστυνομία έχει ως προτεραιότητα την προστασία του Γκρίνταβικ από τη λάβα, ενώ ετοιμάζει σχέδιο για τη διάσωση της πόλης. Οι κάτοικοι που έχουν εκκενώσει την περιοχή δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους έγκαιρα για τα Χριστούγεννα.

Παρά τους φόβους, υπάρχει και αντίσταση. Ένας άλλος κάτοικος υπογραμμίζει ότι τα παιδιά έχουν συνηθίσει στο ηφαίστειο, και παρόλο που πολλοί φοβήθηκαν από τις εικόνες, τα παιδιά το θεωρούν μέρος της ζωής τους.

Οι προσπάθειες επαναφοράς στην κανονικότητα επικεντρώνονται στη φροντίδα των παιδιών, ενώ εργαζόμενοι που έχουν εκκενώσει την περιοχή ελπίζουν σε σύντομη επιστροφή στα σπίτια τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Daily Sabah: Οι Εβραίοι θέλουν Γη του Ισραήλ τη βόρεια Κύπρο

Εδώ και καιρό η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί εστία γεωπολιτικής...