Στόχος της πολιτείας και της κοινωνίας πρέπει να είναι τα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν κανονικά στην καθημερινότητα, να μπορούν να είναι ενεργοί, αυτόνομοι πολίτες, να συμβάλλουν σε μία βιώσιμη οικονομία και μία δημοκρατική πολιτεία με ίσα δικαιώματα για όλα της τα μέλη.
Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του σε ημερίδα της ΕΣΑμεΑ με τίτλο: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», που οργανώνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι ο ίδιος έχει την εμπειρία της μητέρας του, Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία «σε μία εποχή μεγάλων προκαταλήψεων μίλησε με ειλικρίνια και ευθύτητα για το δικό της πρόβλημα».
«Η δική μου οικογένεια υπήρξε πιο τυχερή, προνομιούχα σε σχέση με το σύνολο, αλλά τα προβλήματα της αναπηρίας τα γνωρίζω πια καλά. Τα αντιμετωπίζω ως μία κεντρική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας. Τον συντονισμό όλων αυτών των δράσεων θα τον έχει η προεδρία της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας. Και ο ίδιος θα παρακολουθώ κάθε βήμα σε αυτή την κατεύθυνση» είπε ο πρωθυπουργός.
Αυτά τα χρόνια πετύχαμε πολλά στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας, στη θέσπιση της αρχής προσβασιμότητας, στη διαμόρφωση μίας οριζόντιας στρατηγικής των ατόμων με αναπηρία, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ενδεικτικά τα ψηφιακά ΕΠΑΠ και την κάρτα αναπηρίας, «αλλαγές που έχουν αρχίσει ήδη και ριζώνουν».
Ο θεσμός του προσωπικού βοηθού
«Κάναμε προσιτή την Ακρόπολη σε άτομα με προβλήματα κίνησης και όρασης. Ταυτόχρονα υλοποιήσαμε, όχι χωρίς δυσκολίες, μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση. Τον θεσμό του προσωπικού βοηθού, ανακουφίζοντας τους αφανείς ήρωες, τις οικογένειές τους» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση σε νέους ανθρώπους που σκέφτονται την επαγγελματικής τους αποκατάσταση να έχουν την επιλογή του προσωπικού βοηθού. «Είναι μία επιλογή που αμείβεται καλά, αλλά είναι και εξαιρετικά δημιουργική, προσφέρει εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν για μία ζωή» τόνισε.
Όπως είπε είναι διαρκείς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για οικονομική και επαγγελματική στήριξη των ατόμων με αναπηρία. «Δεν μπορεί να εξαντλείται η πολιτική στην αύξηση των επιδομάτων» εξήγησε, προσθέτοντας ότι 3.000 θέσεις απασχόλησης επιδοτήθηκαν για ΑμεΑ. «Κάθε φορά που ο κρατικός προυπολογισμός μπορεί, θα δίνουμε στους πιο αδύνατους και πάντα θα λαμβάνουμε ξεχωριστή πρόληψη για τους συμπολίτες μας με αναπηρία» διαβεβαίωσε.
Η επιστολική ψήφος και τα προσβάσιμα εκλογικά τμήματα
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της επιστολικής ψήφου. Η κυβέρνηση κινείται συνολικά με βάση την αρχή της συμπεριληπτικότητας, είπε, εξηγώντας πως «το επόμενο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των εκλογεων, παράλληλα με την επιστολική ψήφο, θα προβλέπει και τον καθορισμό προσβάσιμων εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα και την υποχρεωτική μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων στη νοηματική».
«Οι πρώτοι ωφελημένοι από την επιστολική ψήφο είναι τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Θα μπορείτε να ψηφίζετε από το σπίτι σας χωρίς να φεύγετε από το σπίτι σας» σημείωσε.
Αναγνώρισε πάντως ότι «κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετό όσο η χώρα μας θα εμποδίζει τους πολίτες μας με αναπηρία να γίνουν συμμέτοχοι στην καθημερινότητα».
«Θα χρειαστούμε χρόνο και υπομονή ώστε οι συγκοινωνίες μας να γίνουν φιλικές προς τον καθένα και έως ότου η ατομική ευαισθησία να απλωθεί στο σύνολο της κοινωνίας, θέτοντας στο περιθώριο κάθε είδους διάκριση. Πρόκειται για μία υποστήριξη σταθερή. Από τη μία η στήριξη της πολιτείας και από την άλλη η κινητοποίηση όλης της κοινωνίας. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία καλύτερη ζωή με όλους για όλους» κατέληξε ο πρωθυπουργός.