«Πράσσειν άλογα»… πράσινα

«Πράσσειν άλογα»… πράσινα

Η έκπληξη ήταν τεράστια: Παραμονές της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα που ξεκινά σήμερα στο Ντουμπάι, το Ευρωκοινοβούλιο, σε μια απρόσμενη απόφαση, ανέτρεψε τον νέο κανονισμό της Κομισιόν για τη μείωση των χημικών φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα σχέδια της ΕΕ για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030 έχουν αποτύχει. Η απόφαση ήταν τόσο κάθετη, που αποκλείει το ενδεχόμενο η Επιτροπή να υποβάλει εκ νέου ένα τροποποιημένο κείμενο. Οι ευρωβουλευτές κατέστρεψαν ένα από τα κεντρικά στοιχεία της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» για τη γεωργία. Έναν κανονισμό, που είχε ως σύνθημα τη φράση «από το αγρόκτημα στο πιρούνι μας», για να δείξει την ανάγκη υγιεινών προϊόντων χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η απόφαση προκάλεσε αίσθηση: πρώτα απ’ όλα γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν πάντα ένας θεσμικός χώρος ουσιαστικά προσανατολισμένος προς την πράσινη μετάβαση. « Ήταν μια “μαύρη μέρα” για τη φύση και για τους αγρότες στην Ευρώπη», όπως είπαν κάποιοι ευρωβουλευτές.

Τα κέρδη των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων μπήκαν πάνω από την υγεία και το περιβάλλον.

Άλλωστε, η απόφαση της Ευρωβουλής ήρθε μόλις μια εβδομάδα αφότου η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε να εγκρίνει το αμφιλεγόμενο φυτοφάρμακο γλυφοσάτη στην ΕΕ για άλλα 10 χρόνια. «Το λόμπι των φυτοφαρμάκων προφανώς εξακολουθεί να λειτουργεί καλά», λέει ο καθηγητής Κάρστεν Μπρούλ στον τομέα της οικοτοξικολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Ρηνανίας-Παλατινάτου . Ο Γερμανός καθηγητής υποψιάζεται ότι στη Bayer -την εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο φυτοφάρμακο γλυφοσάτη- «οι φελλοί της σαμπάνιας σκάνε».

Πράσινη απο-επένδυση

Την ίδια ώρα, προβληματικά μηνύματα έρχονται επίσης από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές: Το τρίτο τρίμηνο του έτους, καταγράφηκε καθαρή αποεπένδυση 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα λεγόμενα ταμεία ESG (Environmental-Social-Governance) που υπόσχονται να επενδύσουν σε εταιρείες με καλύτερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, να σώσουν τον πλανήτη, να βελτιώσουν τις συνθήκες των εργαζομένων, που συνδέονται κυρίως με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Δυστυχώς- αντί ο «πόλεμος του φυσικού αερίου» που ξέσπασε με την ρωσοουκρανική κρίση και οι κίνδυνοι νέων συγκρούσεων για το πετρέλαιο που αναζωπυρώθηκαν στη Μέση Ανατολή-αντί να ωθήσουν τη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υπονομεύουν.

Ο «Νέος Πράσινος Κόσμος» δυστυχώς θα διαμορφώνεται με πιο αργούς ρυθμούς και σε πιο περιορισμένους ορίζοντες.

Δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι άλλη μία παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το κλίμα , θα είναι απλά ένα γεγονός δημοσίων σχέσεων στην έρημο του Ντουμπάι. Το γεγονός ότι το BBC αποκάλυψε πρόσφατα πώς οι οικοδεσπότες της διάσκεψης θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο για το κλίμα για να κλείσουν συμφωνίες για ορυκτά καύσιμα, ταιριάζει πολύ καλά στην εικόνα. Όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «πράσσειν άλογα» -γίνονται παράλογα πράγματα,δηλαδή. Και όχι «πράσινα άλογα» στην έρημο…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...