Αξιολύπητη η στάση του Σούνακ
«Αξιολύπητη η στάση του Σούνακ απέναντι στον Μητσοτάκη». Ο Μάικλ Γουντ, καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, λέει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά τη διαμάχη μεταξύ του Ρίσι Σουνάκ και του Έλληνα ομολόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μετετράπη σε διπλωματικό φιάσκο εκατέρωθεν.
Μιλώντας στο αγγλόφωνο ειδησεογραφικό κανάλι της Κίνας CGTN, ο καθηγητής ρωτήθηκε για το ποιος έχει δίκιο στην υπόθεση των Γλυπτών. Η απάντησή του ήταν πέρα για πέρα ξεκάθαρη:
«Η Ελλάδα, φυσικά. Τα μάρμαρα τα πήρε ο Λόρδος Έλγιν πριν από 200 χρόνια, όταν η Ελλάδα ήταν μια κατεχόμενη χώρα, μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και ακόμη και τότε στο κοινοβούλιο, υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν ότι μπορούμε να τα έχουμε μόνο με την προϋπόθεση να τα δώσουμε πίσω όταν η Ελλάδα γίνει ξανά ανεξάρτητη χώρα».
«Η πλειοψηφία του πληθυσμού της Βρετανίας, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των ανθρώπων υποστηρίζουν την επιστροφή τους. Επομένως, νομίζω ότι υπάρχει μια συντριπτική περίπτωση. Αλλά τα μάρμαρα είναι μοιρασμένα μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Επομένως, δεν μπορούμε να τα δούμε ως ολόκληρα γιατί μέρος τους είναι στο Λονδίνο. Άρα θα πρέπει να πάνε όλοι πίσω στην Αθήνα», είπε στην εκπομπή The World Today του CGTN.
«Και νομίζω ότι αν επιστρέψουν όλα στην Αθήνα, θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για το Βρετανικό Μουσείο. Ισχυρίζεται ότι είναι το Μουσείο του Κόσμου και θα δημιουργούσε ένα σπουδαίο προηγούμενο», πρόσθεσε ο Γουντ.
Πολλοί λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκκλήσεις για επιστροφή όλων των σχετικών εκθεμάτων στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους, από μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ο καθηγητής Γουντ απέρριψε μια τέτοια ιδέα.
«Κανείς δεν το λέει αυτό. Τα περισσότερα μουσεία σε όλο τον κόσμο δεν είναι εφοδιασμένα με λάφυρα από την εποχή της αποικιοκρατίας και κανείς δεν ζητά την πλήρη αποκατάσταση των πάντων», είπε.
«Το Βρετανικό Μουσείο έχει 100.000 κομμάτια από την Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν τα ζητούν όλα αυτά, αλλά ζητούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα λόγω της σημασίας τους ως συμβόλων του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι θα ήταν μια υπέροχη χειρονομία, μια πολύ μεγαλόψυχη. Δεν θα πρέπει να γίνει με το ζόρι, σαν να σέρνονται (η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου) ουρλιάζοντας για να το κάνουν».
Ωστόσο, η επιστροφή των Γλυπτών θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και ο Γουντ παραδέχτηκε ότι «ο επαναπατρισμός είναι στον αέρα».
Και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει αρκετές επιστροφές, για παράδειγμα, των μπρούντζων του Μπενίν στη Νιγηρία που όλα κλάπηκαν από τους Βρετανούς σε μια στρατιωτική αποστολή του 1897. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την Κίνα, τι γίνεται με τα λάφυρα που κατασχέθηκαν όταν οι Βρετανοί λεηλάτησαν τα Θερινά Ανάκτορα, αλλά όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, οι Έλληνες ζητούν μόνο αυτά πίσω και πρέπει να τα δώσουμε».
Σε ερώτηση για την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου να δανείσει τα Γλυπτά στην Αθήνα ο Βρετανός καθηγητής είπε:
«Θα ήταν ένας βρετανικός συμβιβασμός. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θα ήταν πολύ χαρούμενοι επειδή θα ήθελαν να αλλάξει η ιδιοκτησία. Θέλουν να τα κατέχει ξανά ο λαός της Ελλάδας. Υπάρχει μια αίσθηση πόνου καθώς οι Έλληνες κοιτάζουν αυτά τα υπέροχα πράγματα σε ένα ξένο μουσείο».
Κλείνοντας, ο Γουντ επεσήμανε ότι διαφωνεί κάθετα με τη στάση του Ρίσι Σουνάκ, καθώς ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αγωνίζεται ενάντια στις χαμηλές δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους και θεωρεί ότι η απόφασή του να μην συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι «αξιολύπητη» και λάθος.
«Όχι, νομίζω ότι είναι απολύτως αξιολύπητη. Συμφωνώ με τις επικρίσεις των Εργατικών σε αυτό. Η Βρετανία έχει μια πολύ μακρά και στοργική σχέση με την Ελλάδα. Και η ιδέα ότι ο πρωθυπουργός μας αρνήθηκε να μιλήσει με τον Μητσοτάκη… μειώνει τον πρωθυπουργό μας».