Δώρο Χριστουγέννων
Το Δώρο Χριστουγέννων, για να πάρουν βαθιά οικονομική ανάσα, περιμένουν εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το Δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών.
Παράλληλα, τα Δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Οι δικαιούχοι – Πώς να το υπολογίσετε
Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι του Δώρου είναι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου καθώς και οι επιδοτούμενοι άνεργοι.
Αντίθετα, εκτός έχουν τεθεί με… μνημονιακές συνοπτικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα καθώς και οι συνταξιούχοι.
Πώς υπολογίζουμε το δώρο Χριστουγέννων:
Εάν έχουμε σταθερό μισθό από 1η Μαϊού έως την 31η Δεκεμβρίου, δικαιούμαστε ολόκληρο το δώρο(ένας ολόκληρος μισθός).
Εάν δουλεύουμε για μικρότερη χρονική περίοδο υπολογίζονται 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες
Με εκ περιτροπής εργασία 1 ημερομίσθιο ανά 8 πραγματοποιηθέντα
Δείτε online τι ποσό δικαιούστε
Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.
Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε στον σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.
Τι ισχύει σε περίπτωση μη καταβολής
Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα (21/12), οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.
Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, Επιθεωρητές Εργασίας του ΣΕΠΕ έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.