Μετά τις δημοσκοπήσεις-σοκ ο Μανώλης Κοττάκης γράφει για τη μόλυνση του πολιτικού εδάφους

Το 38,7% εκείνων που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές είναι δυσαρεστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην πατρίδα μας, σύμφωνα με τη μέτρηση της About People. Ήτοι σε απόλυτους αριθμούς το 16% της εκλογικής της δύναμης. Ητοι το 15% του 41%. Με βάση το εύρημα αυτό αλλά και άλλους δείκτες των πρόσφατων μετρήσεων, ο σκληρός πυρήνας της δύναμης της Ν.Δ. είναι το 25%. Οι υπόλοιποι ψηφοφόροι της, άλλοι πασοκογενείς, άλλοι φιλελεύθεροι και άλλοι δεξιοί ούλτρα, έχουν τα θέματά τους.

Δυσφορία

Πρόχειρη μελέτη των ποιοτικών στοιχείων όλων των τελευταίων μετρήσεων από την Alco και την Prorata έως τη Marc και την Opinion poll αποκαλύπτουν μια εικόνα εκτεταμένης δυσφορίας, έστω κι αν αυτή σκεπάζεται από την πρωτιά της Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, την καταλληλότητα του πρωθυπουργού και από τα χάλια της αντιπολίτευσης ελάσσονος και ήσσονος. Αριστερής και δεξιάς. Σε όλες τις μετρήσεις ο κόσμος δυσφορεί για την ακρίβεια, για την εικόνα της κυβέρνησης, για την αλαζονεία των υπουργών, για την πορεία της οικονομίας, για πολλά. Η μέτρηση της Αbout People δείχνει, μάλιστα, ότι η πηγή της δυσφορίας είναι οι γυναίκες, ο πλέον αμείλικτος τιμωρός του εκλογικού σώματος. Η παράταξη απολαμβάνει αυτή τη στιγμή την εικόνα της πολιτικής κυριαρχίας της και, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν πείθει, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Υπάρχουν όμως δύο βασικά δεδομένα: Οι ευρωεκλογές του 2024 δεν έχουν αυτή τη στιγμή διακύβευμα. Δεν ξέρουμε αν θα αποκτήσουν αν εκπέσουν από τις έδρες τους οι «Σπαρτιάτες» ή αν η πίεση για συμφωνία με την Τουρκία γίνει ασφυκτική. Εν πάση περιπτώσει, όμως, διακύβευμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και ας ψέλλισε κάτι για την πολιτική σταθερότητα στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο κύριος Μητσοτάκης. O Λεωνίδας Κύρκος είχε τονίσει κάποτε στον Ανταίο Χρυσοστομίδη πως «αν δεν δεσμεύσεις τους Ελληνες σε ένα δίλημμα για να σου απαντήσουν, λειτουργούν αλλοπρόσαλλα».

Μετακομίζουν

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως, όταν μολύνεται το πολιτικό (υπ)έδαφος γύρω σου, δεν θα αργήσει η μέρα που η μόλυνση θα φτάσει και στην αυλή σου. Ο δεξιός ψηφοφόρος καταρχάς δεν προδίδει. Απέχει. Αλλά επειδή η νέα εκλογική βάση της Ν.Δ. συγκροτείται σε μεγάλο ποσοστό από τέως ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκαν για τον Κατρούγκαλο, υπάρχουν και τμήματα αυτής που δεν τιμωρούν με αποχή, όπως οι φιλήσυχοι δεξιοί. Μετακομίζουν. Με ποιον τρόπο θα τους συγκρατήσει να μην αναχωρήσουν προς την ψήφο διαμαρτυρίας στην αντιπολίτευση ο κύριος Μητσοτάκης είναι άγνωστο. Οι πολιτικές θυσίες στελεχών του για την υπόθεση των υποκλοπών και για τα Τέμπη είναι δύσκολες. Δίκοπο μαχαίρι. Οσο για την ακρίβεια, άριστη η επικοινωνία με τις «εφόδους» στα σούπερ μάρκετ, αλλά ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και τέως σύμβουλος του κυρίου Μητσοτάκη, προερχόμενος από το βενιζελικό στρατόπεδο, Θεόδωρος Πελαγίδης ήταν ξεκάθαρος: «Μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές». Γκρέμισε το αφήγημα του πρωθυπουργού. Υπάρχει και κάτι άλλο, τέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, ναι. Αλλά υπό τη νέα του ηγεσία απελευθερώνονται τα δαιμόνια. Αν ο πρόεδρός του δεν έχει πρόβλημα να απευθύνεται στους νοικοκυραίους τους οποίους ο αποχωρήσας Φίλης αποκαλούσε υποτιμητικά «κυρ Παντελήδες», τότε όλοι μπορούν εφεξής να απευθύνονται σε όλους και όλοι μπορεί να κλέψουν, λιγότερες ή πολλές, ψήφους από όλους. Η μόλυνση του πολιτικού εδάφους είναι επικίνδυνη εξέλιξη, λοιπόν. Οταν διαβρώνονται οι γύρω σου, σύντομα θα διαβρωθείς κι εσύ. Δεν θα μείνει τίποτε όρθιο.

ΠΗΓΗolympia.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά το ρόλο ελληνικής τράπεζας στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά τραπεζικό σκάνδαλο γύρω από τον...

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου