Η ΕΚΤ είπε το «ναι» στον Scope Ratings – Τι σημαίνει αυτό για τα ελληνικά ομόλογα

Σε μία σημαντική εξέλιξη και για τα ελληνικά ομόλογα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αποδεχθεί τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings ως νέο εξωτερικό ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (ECAI) για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος (ECAF). Πρόκειται για τον πρώτο οίκο που έδωσε στην Ελλάδα και πάλι την επενδυτική βαθμίδα, ύστερα από 13 χρόνια παραμονής της στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk).

Όπως επισημαίνεται η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθεί μια ενδελεχή αξιολόγηση της αίτησης που υποβλήθηκε από τον Scope Ratings. Στην αξιολόγησή του το Ευρωσύστημα εξέτασε όλα τα κριτήρια αποδοχής για τους ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, καθώς και κάθε σχετική εποπτική ανατροφοδότηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Η εγγραφή από την ESMA αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την αποδοχή ενός οργανισμού ευρωσύστημα.

Σε αυτή την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη τα κριτήρια αποδοχής των ECAI, τα οποία περιλαμβάνουν ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Οι αξιολογήσεις ABS που εκδίδονται από την Scope Ratings στην παρούσα συγκυρία δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις καταλληλότητας του Ευρωσυστήματος, γεγονός που τις καθιστά προς το παρόν μη επιλέξιμες για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Η σημασία για τα ελληνικά ομόλογα

Η διαδικασία ενσωμάτωσης της Scope Ratings στην υποδομή πληροφορικής του Ευρωσυστήματος θα ξεκινήσει αμέσως και είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της δυνατότητας χρήσης της Scope Ratings για σκοπούς νομισματικής πολιτικής θα προαναγγελθεί στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

Να σημειώσουμε ότι τα κρατικά ομόλογα γίνονται δεκτά στα προγράμματα αγοράς της ΕΚΤ όταν έχουν εξασφαλίσει βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο οίκους αξιολόγησης, τους οποίους αναγνωρίζει επίσημα η κεντρική τράπεζα. H Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει την αξιολόγηση αυτή όχι μόνο από τη Scope Ratings, αλλά και από τον Standard & Poor’s, τον ένα εκ των τριών μεγάλων αμερικανικών οίκων. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα διαθέτουν ένα σταθερό μαξιλάρι πια σε περίπτωση αναταραχής στην αγορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...