Η ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα της ΕΡΤ3, έπειτα από την συγχώνευση της με την ΕΡΤ2 εκφράζουν προς την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης 25 από τους 40 δημοσιογράφους του κρατικού καναλιού στη Θεσσαλονίκη.
Οι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι βρίσκονται στο «σκοτάδι» για τις εξελίξεις στα κρατικά κανάλια και ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν έγιναν ευρέως γνωστές οι προθέσεις της διοίκησης της ΕΡΤ, χωρίς πάντως να έχει υπάρξει ποτέ μέχρι τώρα επίσημη θέση.
Οι 25 της ΕΡΤ3 επισημαίνουν προς την ΕΣΗΕΜ-Θ πως οι σχεδιασμοί «όταν υλοποιηθούν θα αλλάξουν άρδην τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη και κατά τη γνώμη μας θα επηρεάσουν την εργασία των δημοσιογράφων στην ΕΡΤ3 ή όπως αλλιώς θα ονομάζεται» και επισημαίνουν ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει «κανένας διάλογος, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η διοίκηση της ΕΡΤ».
Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι υπογράφουν το κείμενο- σήμα κινδύνου προς την ΕΣΗΕΜ-Θ κάνουν λόγο για υποβάθμιση του ρόλου της ΕΡΤ3 και αποδυνάμωση της και μέσα σε όλα, σημειώνουν/καταγγέλλουν ότι την περασμένη εβδομάδα το ένθετο των περιφερειακών ειδήσεων ήταν σε μαγνητοσκόπηση, «πρωτοφανές για τα δημοσιογραφικά δεδομένα».
Αναλυτικά οι 25 δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3 στην επιστολή τους αναφέρουν:
«Μέσω δημοσιευμάτων αυτή τη φορά, και κατά την προσφιλή της επιχειρηματολογία, η διοίκηση της ΕΡΤ κάνει και πάλι λόγο για “αναβάθμιση” της ΕΡΤ3, χωρίς όμως να απαντά σε καίρια ερωτήματα. • Τι θα αλλάξει στη θέση της ΕΡΤ3 στο οργανόγραμμα της ΕΡΤ; • Τι θα αλλάξει στη διάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΡΤ3 και στην ένταξη του προσωπικού της; • Τι θα αλλάξει στον προγραμματισμό και τον έλεγχο της καθημερινής τηλεοπτικής ροής; • Τι θα αλλάξει στο ήδη λιγοστό ενημερωτικό πρόγραμμα; Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα, που αφορούν στην ουσία της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης στην ΕΡΤ3, οφείλονται απαντήσεις. Μα κυρίως αλήθειες. Γιατί, δεν πέρασαν δύο μήνες και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της τοπικής Γενικής Διεύθυνσης για ενίσχυση του ενημερωτικού ρόλου της ΕΡΤ3 και πληθώρα ενημερωτικών εκπομπών ναυαγούν στα άγνωστα νερά μιας συγχώνευσης που προκύπτει χωρίς μελέτη, χωρίς σχέδιο, χωρίς διαβούλευση. Γιατί, από τον Σεπτέμβριο ζούμε την υποβάθμιση στην πράξη, με την ΕΡΤ3 απούσα από μεγάλα γεγονότα, όπως οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, η ΔΕΘ, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Γιατί, από τον Σεπτέμβριο ζούμε την υποτίμηση της δουλειάς μας στην πράξη, με ένα ένθετο λίγων ειδήσεων να ονομάζεται “δελτίο” της ΕΡΤ3 και με ένα “δελτίο” περιφερειακών ειδήσεων να συνθλίβεται, μάλλον σκόπιμα, στον ανταγωνισμό των κανονικών δελτίων ειδήσεων.
Γιατί, από τον Σεπτέμβριο ζούμε την απαξίωση του δημοσιογραφικού δυναμικού στην πράξη, με στελέχη παροπλισμένα, με συναδέλφους χωρίς αντικείμενο, με δημοσιογράφους έρμαια των εντολών κάποιων από την Αθήνα. Και αν σε αυτά προστεθεί η καθημερινότητα την οποία βιώνουν οι δημοσιογράφοι σε μια αίθουσα σύνταξης βουβή, αποκομμένη από την ειδησεογραφία και μακριά από την επικαιρότητα αιχμής, τότε ακόμα και η πρόσφατη – πρωτοφανής για τα δημοσιογραφικά δεδομένα – μαγνητοσκοπημένη μετάδοση του ένθετου των περιφερειακών ειδήσεων, δεν προκαλεί πια εντύπωση. Τα ψήγματα ενημερωτικού προγράμματος δεν αντιστρέφουν την εικόνα ενός καναλιού που οδηγείται σκόπιμα σε παρακμή, για να έρθουν σε δεύτερο χρόνο αυτοί που το οδηγούν στην παρακμή και ως σωτήρες να του δώσουν το φιλί της ζωής και να το “αναβαθμίσουν”, δια της συγχωνεύσεως με την ΕΡΤ 2, σε πολιτιστικό ή ό,τι άλλο προκύψει.
Αγαπητοί συνάδελφοι σε μια από τις τελευταίες ανακοινώσεις της, η ΕΣΗΕΜΘ καλούσε τους φορείς της Μακεδονίας και της Θράκης να αντιμετωπίσουν την αποδυνάμωση της ΕΡΤ3, ως προσωπική τους απώλεια και να αντιδράσουν. Φοβόμαστε όμως, πως λίγο καιρό μόνο μετά από αυτή την ανακοίνωση, η ίδια η ΕΣΗΕΜΘ έχει αποδεχθεί πλέον την απώλεια. Αν δεν είναι έτσι, σας παρακαλούμε να μας διαψεύσετε… στην πράξη όμως».
Στο μεταξύ ο ειδησεογραφικός τομέας της ΕΡΤ3 είναι χωρίς επικεφαλής εδώ και δύο χρόνια. Προκηρύχθηκε η θέση πριν από περίπου δυόμιση μήνες και η μοναδική μέχρι τώρα υποψηφιότητα υποβλήθηκε από την δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, Σύνθια Σάπικα.
Αλλά αποτέλεσμα δεν έχει βγει, ακόμα, αναφέρουν άνθρωποι οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα διαδραματίζονται στην ενδοχώρα του τρίτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης εκτιμώνοντας ότι το στοιχείο αυτό αποτελεί μια- πρώτη- ένδειξη όσων αναπτυξιακών εξυφαίνονται για το κανάλι.